Belt-Schutsloot neemt lastige beslissing: geen gondelvaart

Belt-Schutsloot - De gondelvaart in Belt-Schutsloot gaat dit jaar niet door. Het bestuur verwacht dat het niet haalbaar is om een ‘kwalitatief goede gondelvaart aan te bieden’ vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Een lastige beslissing, erkent COV-voorzitter Gert Weijs. „We hopen hem nooit weer te hoeven maken.”

Het bestuur stuurde vorige week een brief naar alle gondelbouwers met de vraag om input te geven of de gondelvaart dit jaar haalbaar zou zijn. „De strekking van de reacties van de meeste gondelbouwers was dat de gezondheid van de dorpsbewoners en de eventuele bezoekers te allen tijde voorop moest staan”, schrijft Weijs. „Helaas hebben we toch gemeend te moeten besluiten dat we dit jaar geen gondels gaan zien varen door de schutsloot”, aldus Weijs.

Goed of helemaal niet

Het is volgens de voorzitter te riskant om lang af te wachten. „Afwachten en op het laatste moment nog starten geeft teveel onrust. De kans achten we heel groot dat ondanks dat er misschien kleinschalig gebouwd kan worden, toch de grote mensenmassa’s geweerd gaan worden. Dan is de teleurstelling voor een ieder des te groter en wordt er onnodig risico gelopen op diverse gebieden. Kwaliteit hebben we altijd hoog in het vaandel gehad, we doen het goed of helemaal niet.”

Het bestuur richt zijn pijlen nu op het dorpsfeest. „Wel lijkt het ons gepast, uiteraard onder voorbehoud dat het virus onder controle is en van wat op dat moment toegestaan is, het dorpsfeest door te laten gaan”, aldus Weijs. „Wellicht zelfs een wat uitgebreidere versie, omdat eenieder toch de handen vrij heeft, waar normaliter de uren aan de gondels besteed werden.”