Bewoners Prinses Beatrixplantsoen hijsen alvast de vlag: geen 75 jaar bevrijding, maar Koningsdag is de aanleiding

Meppel - Bewoners van de Oranjebuurt in Meppel hebben donderdag de Meppeler vlag gehesen in een vlaggenmast in het Prinses Beatrixplantsoen. En dat heeft niet eens zozeer met 75 jaar bevrijding te maken, van komende maandag. Nee, de aanleiding is eigenlijk Koningsdag.

„Een jaar geleden kwamen we tijdens Koningsdag op dit idee”, vertelt Pieter Nonhebel namens de bewonersgroep. „Het was lekker weer en overal hing de vlag uit in Meppel.” Maar een vlaggenmast centraal in de Oranjebuurt ontbrak nog. En waar kan beter de vlag hangen tijdens Koningsdag dan in het Prinses Beatrixplantsoen, zo dachten ze.

De bewoners zijn in gesprek gegaan met de gemeente. Die raakte enthousiast en woensdag, in minder dan een jaar tijd, is die vlaggenmast neergezet. Pontificaal op het plantsoen.

Om dat te ‘vieren’ hangen bewoners donderdag de vlag en wimpel uit. Er wordt nog nagedacht over verdere invulling van het plan. „Met Donderdag Meppeldag en evenementen als de Meppel City Run willen we de Meppeler vlag erin hangen”, zegt Pieter. Maar het kan ook tijdens andere feestelijke momenten. Als iemand geslaagd is bijvoorbeeld.

Oproep: hijs de vlag!

Maandag 13 april zou Meppel 75 jaar bevrijding vieren. Vanwege het coronavirus is dat afgelast. Er wordt in Meppel opgeroepen om deze dag te gaan vlaggen, met de Meppeler vlag. Om dankbaarheid te tonen dat we in vrijheid leven, maar ook waardering uit te spreken voor iedereen die zich in deze coronatijd inzet voor anderen, en voor de lokale ondernemers. De bewoners rond het Prinses Beatrixplantsoen doen waarschijnlijk wel mee. „Die vraagt komt nu wel naar boven, ook hier. Hij is woensdag geplaatst, dan moeten we er nu ook gebruik van maken. Anders blijven de vlaggen en wimpels ook maar liggen.”