Oud-Hoogevener Jeroen Lezer speelt prominente rol in Netflix-film

Hoogeveen – Oud-Hoogevener Jeroen Lezer, die al jarenlang in Indonesië woont en daar onder andere als acteur werkzaam is, acteert in een film die via de streamingsdienst Netflix sinds kort wereldwijd te zien is en dus ook in Nederland.

Het gaat om de film Bumi Manusia (This Earth of Mankind), naar de gelijknamige roman van de beroemde schrijver Pramoedya Ananta Toer, die voor dit boek een nobelplrijsnominatie ontving.

Zinderend liefdesverhaal

De film vertelt het verhaal van een Javaanse royal Minke (Iqbal Ramadhan) en een half Nederlandse vrouw Annelies Mellema (Mawar de Jongh), die verliefd worden als Indonesië onafhankelijk wordt van het koloniale bewind. Het is een zinderend liefdesverhaal tegen de achtergrond van een koloniale apartheidsmaatschappij vol onrecht en racisme. Het speelt zich af in de omgeving van Soerabaya in Oost-Java.

Minke, de zoon van de regent, is het hoofdpersonage van de film. Hij is van adel en mag derhalve naar de HBS, waar normaliter geen inlanders worden toegelaten. Minke wordt verliefd op Annelies Mellema, een halfbloeddochter. Zij krijgen een heftige relatie.

Dokter Martinet

Jeroen Lezer speelt de rol van dokter Martinet, een 50'er die de huisarts van de familie Mellema is. De familie en dokter Martinet zijn erg close. ,,Ik speel een belangrijke rol in de film want ik deel het geheim van de familie Mellema. Herman is namelijk een rijk en vermogend man en mocht hij komen te overlijden dan worden al zijn bezittingen geconfisqueerd door de Nederlandse regering. Ik behandel hem daarom niet publiek in het ziekenhuis, maar in het geheim bij de familie thuis. Dan blijft alles geheim en stel dat hij overlijdt dan gaat alles naar zijn gezin. Verder ontrafel ik het mysterie van Annelies' trauma. Het verhaal neemt onverwachte wendingen en eindigt met een dramatische ontknoping voor de familie en Minke.’’

10e film

Het is de 10e film waarin de oud-Hoogevener gespeeld heeft. „Het was voor mij een eer en een uitdaging om aan deze film mee te mogen doen. Daar ben ik trots op. Ik heb er keihard voor gewerkt. En ik heb als een militair geleefd tijdens de tekstrepetities. Geen tv kijken, zelfs niet het WK voetbal dat toen aan de gang was, geen computer en geen mobiel. En klokslag 20.00 naar bed, opstaan om 04.00 en na douchen en ontbijten drie keer per dagdeel urenlang repeteren. Daar komt nog bij dat ik hartpatiënt en diabeet ben, dus ik moet goed op mijn voeding letten. Maar als je een goed resultaat wilt terugzien en een echte dokter wilt portretteren, dan geef je alles wat je in je hebt. En het resultaat mag er zijn”, stelt hij tevreden.

Als deze moeilijke tijd van de coronacrisis voorbij is, wacht zijn 11e rol als bad guy in de horrorfilm Boneka Cowong. De opnames hiervan zijn verplaatst naar september.

De film trok maar liefst 1,3 miljoen toeschouwers naar de Indonesische bioscoopzalen en zorgde in de eerste week van maart twee keer voor een uitverkochte zaal op het Cinemasia Film Festival in Amsterdam. Falcon Pictures, het productiehuis, heeft de film wereldwijd aan Netflix verkocht.

Een tip van Jeroen Lezer: „Omdat de film Engelse ondertiteling heeft en er Indonesisch Nederlands in gesproken wordt, is de film niet te vinden voor wie Netflix in het Nederlands heeft ingesteld. Kies dan dus voor de Engelse instelling.”

De trailer van de film:

De soundtrack van de film. Het nummer werd een grote hit.