‘Ramadan doen we nu met z’n tweetjes’ (dagboek van Ed en Khadija Witsen)

Meppel - Inwoners van Meppel geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Ed en Khadija Witsen uit Nijeveen, die meedoen aan de ramadan.

Vrijdag 24 april

Afgelopen nacht hebben we lekker gegeten en na de gebeden zijn we naar bed gegaan. Inmiddels is Khadija voorbereidingen aan het treffen voor de iftar (de maaltijd die gedurende de vastenmaand door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang). Zo maakt ze harira: een Marokkaanse soep die allerlei gezonde ingrediënten zoals linzen en kikkererwten bevat. Het lijkt op de Nederlandse snert maar dan bestaat de basis uit heel veel tomaten en het is een beetje scherp. Ook worden er dadels ontpit en gewassen met rozenwater, om deze vervolgens te vullen met walnoten. De zoete koekjes zoals chebakia zijn al eerder gemaakt.

En terwijl al deze geuren van het voorbereiden van de iftar zich door de keuken verspreiden, mag er niet gegeten en gedronken worden tot zonsondergang. Wij blijven vandaag in en rond ons huis, bezoek afleggen of ontvangen is er tijdens de gehele ramadan niet bij. Wel vreemd, want een iftar wordt normaal gesproken altijd met familie en of vrienden gehouden. Wij geven nu gehoor aan de adviezen van onze minister-president. Uiteraard maken we wel gebruik van de telefoon en sociale media. Vanuit alle windrichtingen van de wereld wordt de wens Ramadan Mubarak geuit. Verder bezinnen wij ons op de toestand in de wereld, leven mee en dragen ietsje bij aan minder bedeelden, zodat zij ook ramadan kunnen vieren.

Zaterdag 25 april

Omdat we voor de ramadan onze boodschappen al hebben gehaald, hebben we vandaag een vrije ‘luie’ dag. Dus alles gaat als het ware in de slowmotion. Wel hebben we 4 kilometer gewandeld, munt (voor de thee) en andere kruiden geknipt uit eigen tuin en veel tv gekeken. We kijken allerlei series op Arabische zenders, want we kunnen kiezen uit een kleine 2000 verschillende kanalen. Khadija heeft het koud en een klein beetje hoofdpijn, maar dat verdwijnt zodra er weer mag worden gegeten.

We zien uit naar de derde ramadandag. Na een paar dagen vasten, heb je er eigenlijk geen last meer van. Toch blijft het heel vreemd om slechts met z’n tweeën deze ramadan te vieren.

Zondag 26 april

Ook vandaag is het voor ons een rustdag. Al jaren houden we rekening met een groot deel van de bevolking dat de zondagsrust aanhangt. Daarom genieten wij ook van de zondagsrust. Binnenshuis bestaat ons leven vooral uit gerechtjes klaarmaken voor vanavond en videobellen met familie. Zo zijn we toch nog een beetje bij elkaar. Eigenlijk willen we morgen een nieuw bed gaan uitzoeken, maar als iedereen dat denkt en eropuit gaat, zal er geen sprake zijn van de anderhalve meter afstand. We gaan het zien.

Maandag 27 april

Koningsdag hebben we thuis gevierd. Althans, we hebben er bij stilgestaan. Geen tompoucen, koffie of alcohol om het gezellig te maken. Het is ramadan. In huize Witsen wordt trouwens überhaupt geen alcohol geschonken. Dit is de vierde dag en het gaat inderdaad veel makkelijker om te vasten. Ramadan valt ook niet midden in de zomer, want dan mag je bijna 20 uur niet eten en drinken (!) De komende jaren wordt vasten nog makkelijker. Eigenlijk zou Khadija vandaag terugkomen uit Marokko, maar de heenreis was door de coronacrisis al geannuleerd. Ze wilde haar familie bezoeken en had daarom een reis van 10 dagen geboekt. Normaal gesproken gaan mensen even langs bij vrienden of familie, maar Khadija moet er even voor vliegen. Een volgende keer beter!

Dinsdag 28 april

Dit is eigenlijk een dag zoals de voorgaande dagen. We wilden eigenlijk boodschappen doen, maar dat hebben we toch maar uitgesteld tot donderdag. We wachten nu op de fotograaf, die langskomt voor de foto om dit dagboek op te fleuren. We zijn benieuwd hoe dat gaat. We doen wat klusjes in huis en Khadija is zoals gewoonlijk de keukenprinses. Ze bakt, braadt en kookt heel lekker. We gaan ook even naar het dierenparkje in Nijeveen. Vanavond vieren we weer iftar met z’n tweetjes. Ondanks dat we geen mensen om ons heen hebben, maken we er zelf het beste van. En dat is ook super!

Woensdag 29 april

Wederom blijven we de hele dag thuis. Buiten de ramadan lopen wij ongeveer 3 keer per week zo’n 5 kilometer per keer. Soms gaan we naar Meppel en weer terug, dan kom je al snel aan 12 á 13 kilometer. Vandaag sla ik het wandelen even over. Ik ben echt moe. Khadija blijft daarentegen stug door doen. Ze kookt en bakt en samen zorgen we ervoor dat het huis aan kant is.

Donderdag 30 april

Normaal gesproken zouden we naar vrienden en familie in Almere gaan. Maar dat zit er niet in. Dan maken we maar een rondje over de markt in Meppel. We gaan even langs vrienden die op de markt staan en keren daarna huiswaarts om dit dagboek naar de redactie te sturen.