Politie en Welzijn MensenWerk lopen samen door wijken: 'Fijn om contact met de inwoners te houden'

„Nu mensen minder buiten zijn en elkaar minder ontmoeten, vinden ze het wel prettig dat ze ons zien lopen.” Wijkagente Judith Bakker is al een aantal keer samen met sociaal werkers van Welzijn MensenWerk door verschillende wijken en buurten in de gemeente gelopen.

Met Henk Timmer gaat ze op pad door Haveltermade en met Paul van Os loopt ze door Nijeveen. „Weten dat we er zijn voor vragen of problemen, is vaak al genoeg”, zegt Judith Bakker. „Soms krijgen we signalen door die we anders niet direct hadden gehoord, zoals vermoedens van huiselijk geweld. We zijn blij dat mensen alles wat ze opvalt blijven melden.”

Contact houden en signalen opvangen

Welzijn MensenWerk en de politie lopen in deze coronacrisis wekelijks door de buurten. Zo willen ze contact met de inwoners houden en tijdig signalen opvangen. „Op de routes die we nu gezamenlijk lopen of fietsen, proberen we vooral in contact te komen met inwoners die normaal gesproken niet snel met ons bellen”, verklaart Hans van Zalen, wijkagent in het centrum van Meppel. „Mensen die voor ontmoeting en activiteiten bijvoorbeeld niet in De Plataan terecht kunnen, kunnen het moeilijk hebben. Even een praatje met iemand of de buren die een oogje in het zeil kunnen houden, kan dan belangrijk zijn. Ook dakloze mensen hebben onze speciale aandacht. Waar nodig zorgt Welzijn MensenWerk voor concrete hulp.”

Welzijn MensenWerk werkt daarnaast ook samen met de gemeente, woningcorporaties en de GGZ. „Het wijkteam is belangrijk om snel de juiste hulp in te kunnen zetten en met elkaar zie je nu eenmaal meer”, vertelt sociaal werker Henk Timmer. „In deze coronatijd is dat helemaal belangrijk. Persoonlijk vind ik het fijn om contact met de inwoners te houden. Je bent aanwezig in de wijk en kunt sneller anticiperen op een situatie of calamiteit.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!