Ondernemen in Meppel: Christiaan Kodde
Door Christiaan Kodde

Horizon

Woensdagavond was het dan zover: het stappenplan voor de 1.5 meter samenleving werd gepresenteerd. De door veel ondernemers gekoesterde stip aan de horizon werd eindelijk zichtbaar.

Aanstaande maandag kan men eindelijk weer het haar fatsoenlijk in model krijgen, kunnen de kinderen weer naar de basisschool en kan men zich weer uitleven op de tennisbaan.

Vanaf 1 juni is de horeca aan de beurt. Dezelfde horeca is al heel lang ‘aan de beurt’. De sector moest namelijk noodgedwongen plots sluiten op de bewuste zondagavond 15 maart om 18.00 uur. De in de vorige column beschreven tegemoetkoming in de loonkosten (NOW-regeling), biedt in de praktijk ook niet voldoende dekking. Een dekking van maximaal 90 procent blijkt in de praktijk tientallen procenten lager uit te vallen.

Per 1 juni mogen maximaal dertig personen in een horecagelegenheid en tevens de terrassen weer open. Het zal voor velen nog een heel gepuzzel worden hoe eenieder op afstand te houden en het maximum te hanteren. De beloning wordt een maand later al gegeven: vanaf 1 juli zijn er nog eens een extra zeventig mensen welkom. Toch zal er nog wel een aanvullend steunpakket vanuit de overheid nodig zijn. Een steunpakket dat meer op maat is gesneden. Veel kosten lopen namelijk door terwijl niet de volledige omzet kan worden behaald.

Het genereren van omzet is sowieso een voorwaarde om alle (toekomstige) verplichtingen na te kunnen komen. Het verleende uitstel door de Belastingdienst, de banken en de verhuurder is een zeer aangename oplossing. Er is hier echter wel sprake van uitstel.

Terwijl voor de horeca wat licht gloort aan het eind van de tunnel, moeten de sportschoolhouders nog wat meer geduld hebben. Zij mogen pas vanaf 1 september open. Hopelijk komt hier nog verandering in. De consument kan menig ondernemer helpen door de portemonnee te trekken. Waar veel ondernemers kampen met liquiditeitsproblemen is dat bij veel particulieren niet het geval. Behalve het niet meer kunnen bezoeken van bioscopen, theaters, pretparken en horecazaken spelen lage energieprijzen en brandstofkosten daarbij een rol.

Gelukkig werkt het weer mee in deze bijzondere tijd. We zijn al verwend met veel zonnige dagen en ook komende zomer lijken we veel mooie terrasdagen te krijgen. Zomer 2020 in de boeken? Dit jaar komt sowieso al in de geschiedenisboeken terecht…


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!