Nieuwe trainer SVN’69: 'Mijn gevoel is in ieder geval goed'

Nieuwleusen/Nijeveen - 'Voetbal, voetbal en nog eens voetbal' valt te lezen op het twitterprofiel van trainer David Leeuw (38). Na een jaartje geen oefenmeester te zijn geweest, gaat hij in het nieuwe seizoen aan de slag bij zaterdagderdeklasser SVN’69 in Nijeveen.

Leeuw: „Het was een bewuste keuze, want ik ben zij-instromer in het onderwijs en moest mijn bevoegdheid nog halen, maar wat héb ik het voetbal gemist. Ik sta echt te popelen om weer te beginnen.”

Docent

David Leeuw, woonachtig in Nieuwleusen, is in het dagelijks leven docent op het Deltion College in Zwolle. „In dat tussenjaar heb ik naast mijn studie ook veel gelezen over voetbal, alles in de regio bijgehouden en gekeken naar welke clubs er vrijkwamen en waar ik goed bij zou passen.”

Dat werd uiteindelijk SVN’69, waarvoor hij begin dit jaar tekende. Net als bij iedere voetbalvereniging is het nog ongewis wanneer er weer wordt getraind. Feit is wel dat de ploeg uit Nijeveen ook komend seizoen derdeklasser is, hoewel SVN’69 de halfbakken competitie als dertiende afsloot. Op 8 augustus hoopt Leeuw voor de spelersgroep te staan. „De jongens hebben gevraagd om een schema, dat heb ik ze gegeven. Verder is de voorbereiding hetzelfde zoals altijd. Voor de rest moeten wij maar afwachten. Mijn gevoel bij deze club is in ieder geval goed. Ik ben bij een aantal clubs op gesprek geweest en bij SVN dacht ik in eerste instantie van: ik kijk wel wat het wordt. Maar de gesprekken waren heel prettig. Zowel met de voorzitter als met de technische commissie. Ze deden mij meteen een goed aanbod, waardoor ik echt het idee kreeg dat SVN mij graag wilde hebben. Wat ik ook te horen kreeg, was dat SVN meer dan een voetbalclub is. Het is een echte dorpsclub, verankerd in Nijeveen, waarbij de spelers nog de nodige binding hebben met de vereniging. Dat past bij mij. In die zin is het wel te vergelijken met DESZ en SV Nieuwleusen.”

Knieblessure

Die laatstgenoemde clubs zijn meteen ook de twee die een grote rol in het actieve voetballeven van Leeuw hebben gespeeld. Hij begon met voetballen bij DESZ, haalde daar het eerste elftal en ging tussendoor naar VHK in Sint Jansklooster. „Daar heb ik vier seizoenen gespeeld. In die tijd gingen we van de derde naar de eerste klasse. Op dat moment het een-na-hoogste niveau. Dat was onder leiding van Nico Kats, die ik straks weer tegenkom als trainer van CSVC. Daarna keerde ik terug naar DESZ, waar ik later een ernstige knieblessure opliep en moest stoppen met voetballen. Gerard de Lange vroeg mij toen of ik assistent-trainer wilde worden bij het eerste. Daarvoor was ik bij DESZ al jeugdtrainer geweest. Later heb ik bij HZVV ook drie jaar de jeugd getraind.”

De Nieuwleusenaar leerde het trainerschap steeds meer waarderen („Mijn vader is hoofdtrainer geweest bij DESZ’’) en wilde dan ook zijn diploma’s halen. Voor zijn TC 2 zocht hij nog een stageplaats en hij vond die in zijn woonplaats. In 2014 werd hij er assistent, om het seizoen erna Alex Booij op te volgen als hoofdtrainer. „Ik had mij geen betere club kunnen wensen. SV Nieuwleusen is een grote club, maar ook daar is nog veel saamhorigheid en binding. De selectie blijft vaak intact en in tegenstelling tot de wat grotere verenigingen zie je er niet zo heel veel verloop. Als assistent leerde ik de jongens allemaal goed kennen. Dat was een ideale start voor mij toen ik hoofdtrainer werd.”

Geen druk

Hij maakte een promotie en een degradatie mee bij SV Nieuwleusen. „Maar na vier seizoenen als eindverantwoordelijke was het mooi geweest. Ik hoorde mezelf als het ware praten. Dan is het goed dat er iemand anders voor de groep komt te staan. Maar ik had mij echt geen betere club kunnen wensen als beginnend hoofdtrainer. Bij SV Nieuwleusen is er geen druk of andere gekkigheid. Toen we promoveerden, stopte een aantal belangrijke spelers. We moesten de tweede klasse in met een aantal jongens uit het tweede, die niet voor niets in dat tweede elftal speelden. Het werd een seizoen van steeds net niet en we degradeerden uiteindelijk, maar dat nam niemand ons kwalijk bij SV Nieuwleusen. Tegelijkertijd schuilt daarin ook wel een beetje die Sallandse mentaliteit van ‘het is mooi dat we het meegemaakt hebben en jammer dat we nu weer een klasse lager spelen.’ Daar heb ik weleens moeite mee en dat vind ik als trainer best wel lastig.”

Uitdaging

Ook bij SVN’69 heeft David Leeuw, met zijn contract voor één seizoen op zak, niet een duidelijke doelstelling meegekregen: „Wat ik weet is dat ze de laatste jaren steeds nét in de derde klasse zijn gebleven. Vorig seizoen zelfs via de nacompetitie. En ook dat de selectie niet heel erg breed is. Dat is een gegeven, maar juist dát zie ik als een echte uitdaging.”