Bibliotheek Staphorst is weer open: ‘Trots dat we zo snel aan alle eisen hebben voldaan’

Staphorst - Gisteren mochten de deuren van de bibliotheken eindelijk weer open. Ook in Staphorst was het weer mogelijk om boeken en andere materialen te lenen en in te leveren. Inwoners van Staphorst en omgeving gaven daar dan ook ruim gehoor aan. De bibliotheek in Rouveen blijft voorlopig nog wel gesloten.

„Ik denk dat we tussen 14.00 en 17.00 uur rond de 60 bezoekers hebben gehad”, vertelt medewerkster van de bibliotheek Annet Meems. De bibliotheek had in korte tijd de juiste maatregelen getroffen en kon zonder problemen de bezoekers voorzien van nieuw leesmateriaal. Bezoekers mochten met zijn twintigen tegelijk naar binnen. „Het was wel even spannend en wennen natuurlijk, maar alles is goed verlopen. De mensen waren heel blij dat ze weer boeken konden lenen. Ze gingen soms met tassen vol boeken de deur weer uit.”

Trots

Het nieuws dat de bibliotheken deze week weer open konden kwam als een verrassing voor Hans Hilbers. De directeur van de bibliotheken in de Kop van Overijssel, Zwartewaterland en Staphorst is dan ook trots dat er zo snel aan alle eisen van het landelijke protocol voldaan kon worden. „We werden wel een beetje verrast door de president. We hoopten op de heropening van 20 mei. Daar waren we ons dan ook op aan het voorbereiden. En dan wordt je ineens samen genoemd met de scholen dat je weer open kan. Dan denk je: ‘Oke, we moeten nog wel even flink aan het werk’. Het is ook niet iedereen gelukt om weer open te gaan. Denk aan de nieuwe bibliotheek in Utrecht, die gaan pas volgende week open. Dan vind ik het wel stoer het ons wel gelukt is. Ik ben trots op ons team.”

Landelijk protocol

Alle bibliotheken moeten dus voldoen aan een landelijk protocol. En volgens Hans was dat een behoorlijke lijst met eisen die zijn opgesteld. „We kregen de dag na het nieuws dat we open konden het protocol en dan pas weet je waar je aan moet voldoen. En dat waren nogal wat punten. Denk aan de winkelmandjes. We hadden er al 123 besteld, maar die konden pas geleverd worden op 20 mei. Dus we hebben stad en land afgebeld, en toch een leverancier kunnen vinden in Hengelo. Toen we het nieuws kregen van een collega dat de mandjes in de auto lagen wist ik dat we open konden gaan.”

Ook aan het personeel is gedacht. Want niet iedereen heeft er een prettig gevoel bij om weer aan de slag te gaan. „En dat is begrijpelijk. Het is ook spannend”, zegt Hans. „Denk bijvoorbeeld aan Hasselt, dat was toch het coronacentrum van Overijssel. Voor het personeel die graag een mondkapje wil dragen hebben we die dan ook liggen.”

Quarantaineregeling

De bibliotheken hebben ook te maken met een quarantaineregeling. De boeken die weer zijn ingeleverd moeten eerst 72 uur blijven staan. „Dat is ook weer een extra logistieke klus. Die boeken moeten we allemaal goed bij elkaar houden, en dat levert veel werk op. Maar dat zal in de komende tijd wel weer versoepelen, hopelijk. We gaan nu voor zeker en voor veiligheid. We volgen alle adviezen op.”

Hans voorziet een moeilijke tijd, maar ziet het vol vertrouwen tegemoet. „Deze week wordt gewoon pittig. Vanmiddag gaan we weer open en zullen er weer veel mensen komen. Het is allemaal nieuw en spannend, maar iedereen die kan helpen die helpt en op die manier komen we er gewoon doorheen. We roepen ook op dat de mensen niet te lang blijven zoeken en vooraf al de boeken reserveren. Dan kun je er snel in en weer uit. Dat zorgt voor een goede doorloop. Dat zou het voor de komende weken ook wat makkelijker maken. De kop is eraf en nu gaan we met vol enthousiasme door.”

Kleinere bibliotheken

De kleinere bibliotheken blijven voorlopig dicht. Het gaat simpelweg niet lukken met het protocol dat er ligt om die te openen. Daarvoor zijn sommige bibliotheken niet groot genoeg. De bibliotheek in Rouveen blijft dus dicht. Dat geldt ook voor Giethoorn, Sint-Jansklooster en Steenwijkerwold. „Het is gewoon lastig voor die bibliotheken. Ze zijn te klein dus dan kun je geen 1.5 meter afstand creëren. Zodra de regels versoepelen kunnen wat dat weer bekijken”, aldus Hans.

Voor niet leden is het mogelijk om tot 1 juni de Thuisbieb te gebruiken. Iedereen die geen lid is van de bibliotheek kan gratis de app downloaden en online boeken lenen.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!