Thijmen Renkel uit Meppel wordt keeper bij Cambuur O18

Meppel - De talentvolle Meppeler keeper Thijmen Renkel (16) verdedigt vanaf volgend voetbalseizoen het doel van Cambuur O18. Momenteel is hij nog de sluitpost van Alcides JO17-1.

Hoewel hij werd geboren in Zwolle, verhuisde hij na een paar jaar met z’n ouders naar Meppel. Toen Thijmen nog maar 5 lentes oud telde, belandde hij al bij Alcides. Doordat hij een vroege leerling was, moest hij nog wel een jaartje wachten alvorens hij echte wedstrijden mocht spelen.

Verdediger

Na dat ‘trainingsjaar’ begon hij als verdediger: „Er werd toen nog gerouleerd met de keepers. Als verdediger bleef ik vooral voor onze eigen goal staan. Ik was daarnaast beslist niet bang en mede daardoor ben ik op m’n zevende de vaste keeper bij mijn team geworden.”

Zijn talent als doelman bleef niet onopgemerkt, want op z’n achtste werd hij al gescout door SC Heerenveen. Daar volgde hij twee jaar de voetbalschool, maar toen hij ongeveer negenenhalf was, werd hij gescout door een andere eredivisionist: PEC Zwolle.

Vervolgens kwam hij ruim vier jaar voor de profclub uit zijn geboortestad uit. Na deel te hebben uitgemaakt van achtereenvolgens E1, D2, D1 en C2 stopte Thijmen echter uit eigen beweging bij C1, aan het begin van het seizoen. „Ik was toen, na ruim vier jaar, niet meer zo blij bij PEC. Mijn droom om profkeeper te worden bleef echter wel bestaan. Toch besloot ik om terug te keren naar Alcides.” Dat was op z’n veertiende. „Die overstap heeft me goed gedaan. Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen bij Alcides in de afgelopen seizoenen. Als keeper, maar ook buiten het veld. Ik heb veel geleerd, met name Danny Schreijer is een heel goede keepertrainer.”

Goede reflex

Gevraagd naar zijn sterke punten als doelman meldt Thijmen dat hij een goede reflex in huis heeft. „En ik ben de laatste tijd zeker over mezelf. Dat straal ik ook uit, zo krijg ik de laatste tijd te horen.” En wat is zijn verbeterpunt? „Ik moet meer de rust bewaren, niet te veel lange ballen geven.” Verder omschrijft de jonge Meppeler zichzelf als meevoetballende keeper. Mede daarom is de Duitse doelman Manuel Neuer z’n grote voorbeeld.

Wat ook niet onvermeld mag blijven, is dat Thijmen vrij lang is: „Ik ben 1,97 meter. Ik hoop wel dat ik nu uitgegroeid ben.” Dat laatste is nog maar de vraag, want pas in september wordt hij 17 jaar.

Toch heeft Thijmen Renkel binnen Alcides al dusdanig veel indruk gemaakt dat hij dit seizoen op de dinsdagavonden al met het eerste elftal mag meetrainen. En met zijn eigen team JO17-1 bezette hij in de vierde divisie een keurige vijfde plaats na vijftien duels, totdat de coronacrisis de gehele voetbalwereld platlegde. Inmiddels heeft hij met z’n ploeggenoten de training hervat, maar ook bij Alcides JO19-1 maakt hij alvast ‘vlieguren’.

Interesse

En nu wordt zijn droom om profkeeper te worden dus nieuw leven ingeblazen. „Op een gegeven moment gaf Carl Furda, mijn trainer bij Alcides JO17-1, aan dat hij even een gesprek met me wilde hebben. Ik dacht nog bij mezelf: wat heb ik gedaan, heb ik iets fout gedaan? Maar toen vertelde hij dus dat ze bij Cambuur hadden aangegeven dat ze serieuze interesse in mij hadden. M’n moeder is vervolgens met me meegegaan naar Leeuwarden. Het gesprek in de bestuurskamer van Cambuur verliep positief, van beide kanten.”

Zijn toekomstige voetbalweken in de Friese hoofdstad – mits het coronavirus dat toelaat – bestaat uit kracht- en veldtrainingen en vervolgens een wedstrijd op zaterdag. Door diezelfde crisis heeft Thijmen tot nu slechts 3 trainingen bij Cambuur meegemaakt, „maar op basis daarvan ben ik nu toch geselecteerd voor het JO18-team. Ik ga uiteraard zo goed mogelijk m’n best doen. Dit is een mooie stap, niet alleen als keeper maar ook als persoon. Ik ben er al helemaal klaar voor om naar Cambuur te gaan.”