Diamanten echtpaar verrast door eigen familie

Ruinerwold - Voor Leen en Ina Noordsij uit Ruinerwold was het een bijzonder weekend. Zondag was het echtpaar 60 jaar getrouwd en het had verwacht dat de familie wel op de stoep zou staan, op gepaste afstand dan. Maar de taart werd zaterdag onderschept en als verrassing kwam de naaste familie die dag al langs. In etappes, twee keer een uur vanwege de coronabeperkingen.

Op zondag kregen Leen en Ina niet alleen telefoon van burgemeester Roger de Groot, maar ook een flink aantal filmpjes met gelukwensen van familie en kennissen uit het westen van het land.

Hun roots liggen in Vlaardingen, waar ze elkaar ook leerden kennen. Leen, nu 82, was altijd een uiterst bekwaam scheepstimmerman en werkte tot aan zijn pensioen bij bouwbedrijf Eikenaar in Meppel. De 81-jarige Ina ontfermde zich in Koekange in hun pension over mensen met een lichamelijke beperking of mensen die wat overspannen waren. Ze streken daar zo’n halve eeuw geleden neer, een mooi boerderijtje dat ze zelf konden verbouwen. Vijftien jaar geleden verhuisden ze naar een vrijstaande woning in Ruinerwold, waar ze nog steeds prima op eigen benen staan.

Ruime schuur

Leen beschikt daar over een ruime schuur met hout en gereedschap. Hij kan er uren bezig zijn, maar ook voor de familie is dit een walhalla. Als iemand eens iets moet met hout en timmeren, dan weten ze Leen te vinden. Zo timmerde hij nog naar een paar jaar geleden nog een complete trap voor een familielid. Kleinkinderen kunnen ook altijd in de schuur terecht.

Vervelen doen ze zich niet, want er worden heel wat kilometers op de (elektrische) fiets gemaakt en sinds een paar dagen ligt hun bootje ook weer in het water bij Giethoorn. Een boot was altijd hun grote wens, die kwam pas op latere leeftijd uit. Eerst een pleziervaartuig, maar met de jaren steeds iets kleiner.

Ina en Leen zijn echte familiemensen die ook graag onder de mensen zijn. Dat is nu met corona even anders, maar ook op afstand overheerst de hartelijkheid. Ze hebben 2 kinderen, 8 kleinkinderen, 4 achterkleinkinderen en 3 pleegkinderen. Saillant detail nog over de familienaam Noordsij: het was altijd Noordzij met de letter Z, maar door de jaren heen kwamen ze er achter dat het eigenlijk gewoon met een S moest zijn. Zo werd de naam officieel veranderd, het veranderde niets aan Leen en Ina.