Kap is geplaatst op klokkenstoel in Staphorst

De klokkenstoel aan de Olde Kerkhofsweg in Staphorst heeft zaterdagochtend in alle vroegte 'een hoed' gekregen. Aannemer Jansen plaatste de kap op het houtwerk, waardoor de klokkenstoel in vol ornaat op z'n plek staat.

Een en ander is een initiatief van de Stichting Historieherstel 2017. Doel is een exacte replica van de oude klokkenstoel die hier tot 1753 stond, te bouwen, met de klokken die er toen ook in hingen. Het is een klokkenstoel naar middeleeuws ontwerp: 9,5 meter hoog, acht meter lang en een meter of vijf breed.

Weiland

Het houtwerk van de klokkenstoel lag al weken in het weiland. Door corona duurde het allemaal veel langer. De afgelopen weken zetten vrijwilligers het ding, waar ze maanden over bouwden in de hal van aannemer Jansen, in elkaar. Zaterdagochtend om 8.00 uur volgde het sluitstuk: de kap. Een authentiek werkstuk staat nu weer op de plek waar precies eenzelfde klokkenstoel tot 1753 stond. Aan de Olde Kerkhofsweg stond de voorloper van de Grote Kerk, met klokkenstoel.

Authentieke klokken komen te hangen

Binnen een paar maanden komen de authentieke klokken in de stoel te hangen: de gerestaureerde Van Wou-klok uit 1512 die zestig jaar in de tuin van de Grote Kerk stond en de replica van de Mariaklok uit 1417. Deze laatste werd in oktober 2018 gegoten. Net als vroeger, want de Van Wou-klok en de Mariaklok hingen ook in de oude klokkenstoel en later in de toren van de Grote Kerk. Ze werden geroofd in de oorlog. De Van Wou-klok kwam terug, met scheur, de Mariaklok bleef spoorloos. Klokkengieter Laudy maakte een replica.

Beide klokken staan klaar op de gemeentewerf. Laudy hangt ze binnen een aantal maanden in de stoel. Dit is precisiewerk en moet door een specialist gebeuren.