Invaarverbod voor Gieterse voor alle vaartuigen, behalve verhuurboten, boten van aanwonenden en beroepsvaart

Giethoorn – Het zorgde woensdag aan het eind van de middag al voor de nodige opschudding langs de Gieterse grachten: ineens staan op tal van plekken verbodsborden voor boten. Het blijkt een vaarverbod voor Hemelvaartsdag. Alleen huurbootjes, boten van en aanwonenden en beroepsvaart mogen donderdag varen in het gebied liggend tussen paal 1 en paal 5.

Het invaarverbod geldt vanaf 11.00 tot 17.00 uur voor dit gedeelte van de gracht in Giethoorn.  Andere boten lopen het risico op een boete, als ze de verbodsborden negeren.

Vrijwel alle bootjes zijn verhuurd op Hemelvaartsdag

Het Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) verwacht tijdens Hemelvaartsdag dat Giethoorn flink bezocht gaat worden. Nu al is bekend dat vrijwel alle bootjes zijn verhuurd. Daarom is door het GBT, na overleg met inwoners en ondernemers, besloten om voor Hemelvaartsdag deze maatregelen voor Giethoorn in te stellen, laat de gemeente weten. 

Het openbare toilet nabij het Kulturhus wordt opengesteld

Gastheren worden ingezet bij het openbare parkeerterrein nabij de supermarkt/Kulturhus om het parkeren te reguleren en de drukte in de gaten te houden. Daarnaast wordt het openbare toilet nabij het Kulturhus opengesteld.

Burgemeester: 'voor ons is dit een testcase'

Burgemeester Rob Bats: 'Voor ons is Hemelvaartsdag als het ware een testcase om na te kunnen gaan hoe de drukte in Giethoorn zich ontwikkelt. Ook kunnen we zien of bezoekers de coronamaatregelen naleven en hoe ondernemers de coronamaatregelen toepassen. Maar eerlijk gezegd heb ik er alle vertrouwen in dat dit goed komt”.

Veel mensen gaan op stap gaan om te genieten van het mooie weer

Het kabinet heeft dinsdag bekend gemaakt dat per 1 juni de coronamaatregelen worden versoepeld. Naar aanleiding van deze bekendmaking verwacht de gemeente Steenwijkerland dat het komende Hemelvaartweekend er behoorlijk veel mensen op stap gaan om te genieten van het mooie weer. Bats: ‘Toch blijft de belangrijkste boodschap van de afgelopen weken nog steeds onverkort van kracht. Houd afstand en vermijd drukte.’

'Ondernemers: pas de coronamaatregelen goed toe'

“Het is natuurlijk een fantastisch gegeven dat de daling van de coronacijfers gestaag doorgaat en dat versoepeling van de coronamaatregelen mogelijk is’, vervolgt Bats. ‘We mogen meer en meer en krijgen beetje bij beetje onze bewegingsvrijheid terug. Een mooie ontwikkeling voor onze inwoners en ondernemers en die we verdiend hebben zoals de premier aangeeft. We moeten laten zien dat we met deze vrijheid goed om kunnen gaan. Daarvoor ligt de verantwoordelijkheid bij ons als inwoner en ondernemer. Ik druk inwoners en bezoekers dan ook op het hart om de coronamaatregelen goed na te leven. En ondernemers vraag ik dringend om ervoor te zorgen dat ze de coronamaatregelen goed toepassen in hun winkels zoals supermarkten en bij hun bedrijven zoals het verhuren van bootjes.”

Niet sjoemelen met aantal mensen in een bootje

Daarbij geldt tot 1 juni dat er in een bootje niet meer dan twee personen plaats mogen nemen, uitgezonderd een gezin dat uit meerdere personen kan bestaan. Dat betekent voor bootverhuurders dat ze heel alert moeten zijn dat hier niet mee gesjoemeld wordt, bijvoorbeeld dat op de verhuurplek twee mensen instappen, en verderop nog meer mensen. Als deze mensen beboet worden, kan het verhuurbedrijf rekenen op een nog veel hogere boete. Voor de bootverhuurders is het van levensbelang om op Hemelvaartsdag weer ‘los’ te kunnen gaan. Desgewenst krijgen de gasten een mayonaise-emmer mee voor onderweg, mocht de nood hoog zijn. De toiletten zijn immers nog gesloten bij alle bedrijven…

.

 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!