Zo denken leerkrachten en leerlingen erover: 'De musical hóórt bij groep 8!'

Docenten en leerlingen van de groepen 8 zullen opgelucht adem hebben gehaald, toen premier Mark Rutte dinsdag aankondigde dat vanaf 8 juni alle leerlingen weer welkom zijn op school. Repeteren voor de traditionele afscheidsmusical wordt daardoor een stuk gemakkelijker. Want dat die musical er moet komen, staat vast!

„Het kamp kon ook al niet doorgaan, dus de musical móest doorgaan, vonden we”, vertelt Reinier van Putten, meester van één van de drie groepen 8 op CBS Het Kompas in Meppel. „Mijn voorwaarde was wel dat om te repeteren de hele klas aanwezig moest zijn.”

Van Putten en zijn klas zijn desalniettemin al wel begonnen. „We krijgen geen thuiswerk meer”, vertelt leerling Thijmen de Vries. „Dat is je tekst leren. En op school oefenen we nu vooral de liedjes.” In de musical De Diamantroof speelt hij de rol van Jordy. „Een boef, die de hele tijd iedereen commandeert.”

De eindmusical opvoeren zit er helaas niet in, dus zal de musical worden gefilmd. Maar hoe, is nog wat ongewis. Van Putten: „Waarschijnlijk gaan we scène voor scène opnemen, monteren en dan uiteindelijk streamen, zodat iedereen thuis kan kijken.”

Buiten filmen

Op OBS Commissaris Gaarlandt in Nijeveen zijn de repetities intussen ook van start gegaan. Juf Ineke Heersma heeft de klas zo opgedeeld dat ze makkelijk kan oefenen. „Onze musical gaat over een dierentuin. De ene helft speelt het personeel en de andere helft de gasten”, vertelt ze.

Ook Heersma heeft er met haar collega voor gekozen de musical te verfilmen. En hoe. Ineke: „Buiten, op verschillende locaties. De kinderen zijn heel creatief en denken mee.

Op de fiets gaan we op zoek naar geschikte locaties. Eerst vonden we het heel jammer dat we geen uitvoering konden doen, maar langzaam aan begint dit heel leuk te worden.”

De kinderen zullen het eindresultaat meekrijgen op een usb-stickje. „Maar we willen nog wel een avond organiseren voor hen op school, om gezamenlijk met popcorn naar de film te kijken.”

Ook voordelen

Stiekem zijn er ook voordelen aan de ‘Coronaproof’-musical, weet Moniek Nijboer, juf van groep 8 op OBS de Tolter. Ook daar wordt gewerkt aan De Diamantroof en ook daar is gekozen voor verfilming. De school heeft er zelfs een heuse technische man voor ingehuurd. „Door de halve groepen hoeven de kinderen nu minder lang op elkaar te wachten en rollen we sneller door de repetities heen”, vertelt Nijboer. Een ander voordeel is dat het voor kinderen die niet zo theatraal zijn aangelegd op deze manier, zonder uitvoering, allemaal een stuk minder spannend is om mee te doen.

Toch blijft een normale musical natuurlijk veruit het leukst. Ook en misschien wel vooral voor de ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes. „Het is maar net hoe je het bekijkt”, zegt Thijmen. „Ik baalde enorm dat het kamp niet doorging en ben heel blij dat de musical nu wel doorgaat. Die dingen hóren gewoon bij groep 8!”