Bezoek aan Kringloop De Siepel komt weer op gang

Dwingeloo Het magazijn zat vol, de opslag zat vol en de mensen kwamen alleen maar spullen inbrengen, niet kopen. „De omzet ging 80 procent naar beneden”, vertelt Bert Veldhuis. Ook kringloopwinkel De Siepel Kringloop & Zo merkte dit voorjaar de gevolgen van de coronacrisis.

Dorpsbewoners hadden tijd over, ruimden hun zolder op en dat leidde tot een grotere toeloop bij het inbrenggedeelte van De Siepel. „We hebben een inbrengstop moeten invoeren”, zegt Veldhuis. Inmiddels is deze stop opgeheven en komt het bezoek aan de winkel weer mondjesmaat op gang.

Kapotte spullen

Het was niet alleen het probleem van teveel spullen. „We zijn redelijk kritisch en mensen brachten veel kapotte spullen. Ze hadden geen zin in lange wachtrijen bij de stort en zagen de kringloop als oplossing. Dat zag je minder voor de coronacrisis. Het wordt nu weer wat beter.”

En ook lang niet alles waar de mensen mee aankomen, is bruikbaar. Videobanden, cd’s, dvd’s... Bert Veldhuis ziet ze met lede ogen binnenkomen. „Omdat de veranderingen zo snel gaan, zijn veel dingen niet meer te verkopen. Wat moet je nu nog met een fax? Dan wordt het afval en dat is voor ons een grote kostenpost, omdat we daar als bedrijf behoorlijk wat voor betalen.”

Achterstand

De kringloopwinkel heeft de deuren niet gesloten de afgelopen maanden, al was een groot deel van de tien vrijwilligers thuis, uit angst voor besmetting. Inmiddels zijn de meeste vrijwilligers terug en probeert iedereen de achterstand die is ontstaan bij de verwerking van de spullen weg te werken.

Kringloop 2.0

De Siepel Kringloop & Zo bestaat inmiddels 8 jaar en is volgens Bert Veldhuis een kringloop 2.0. Ook hier worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid, maar het aanbod is er net iets anders dan in andere kringloopwinkels. Daar heeft Veldhuis zelf een grote hand in, want hij reist zelfs door Europa om mooie spullen te vergaren. „Ik probeer wat meer kwaliteit in de winkel te hebben. Industriële items, spullen uit Japan. Bedden en banken doen we niet. We zijn een toeristendorp, we hebben een ander publiek, daarom heb ik er een andere invulling aan gegeven.”