GroenLinks wil bestrijdingsmiddel XenTari tegenhouden in Meppel

Meppel - GroenLinks wil dat de gemeente Meppel het bestrijdingsmiddel XenTari niet gaat gebruiken, in de strijd tegen de eikenprocessierups. Het komt daarmee met een wetsvoorstel.

XenTari staat bekend als een omstreden middel. Het gif doodt namelijk ook andere rupssoorten. Het Kennisplatform Processierups raadt XenTari dan ook af te gebruiken in gebieden met beschermde vlindersoorten.

Toch wil de gemeente Meppel het bestrijdingsmiddel gaan gebruiken. Volgens wethouder Jaap van der Haar is de eikenprocessierups niet effectief te bestrijden zonder het middel. Wel heeft de wethouder al aangegeven het zo min mogelijk te willen gebruiken - alleen op locaties waar de overlast het grootst is. Daarbij wordt gedacht aan scholen en kinderopvangen.

‘Rupsen selectief wegzuigen’

„Dat wethouder Van der Haar nu gewoon weer naar de gifspuit wil grijpen stelt ons behoorlijk teleur”, reageert Adwin Peeks, raadslid van GroenLinks. „De eikenprocessierups is natuurlijk een groot probleem en dat nemen we zeker serieus. Maar juist het overdadig spuiten en maaien van bermen heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat deze rups zo'n plaag is geworden. Wat ons betreft nemen we biodiversiteit nu eens echt serieus door de rupsen selectief weg te zuigen en XenTari te verbannen uit Meppel.”

Biodiversiteit

De partij komt in de eerstvolgende raadsvergadering met een voorstel voor een wetswijziging. Daarin stelt de partij dat er voor de bestrijding van de eikenprocessierups geen gebruik mag worden gemaakt van XenTari of soortgelijke bestrijdingsmiddelen. Daarnaast spreekt de gemeente zich met het gebruik hiervan volgens GroenLinks tegen in het eigen beleid. „De gemeente zou op deze manier haar eigen streven naar biodiversiteit tegenwerken en op termijn zelfs de kans loopt de problemen te verergeren.”

GroenLinks stelt voor dat het wegzuigen van de eikenprocessierups een goed alternatief is, gezien de aangekondigde minimale inzet van het bestrijdingsmiddel. De gemeente wil de eikenprocessierups zoveel mogelijk natuurlijk bestrijden, bijvoorbeeld door het aanbrengen van insectenhotels.