Bouwkraan klimt tegen mast van windturbine op

Zwartsluis - De firma Lagerwey uit Barneveld bouwt in Zwartsluis een tijdelijke windmolen met een ashoogte van 166 meter.

Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van een Climbing Crane. Dat is een zelfstandig klimmende kraan voor de bouw van windturbines. De kraan is bedacht en ontwikkeld door Lagerwey om steeds hogere windturbines te kunnen bouwen.

De kraan ‘klimt’ omhoog via connectiepunten die gemonteerd zijn op de modulaire stalen toren, die de generator en de wieken draagt.

De stalen toren die gebouwd wordt op het terrein van Hebo, is een proefmodel en de mast wordt ook weer afgebroken. Met de test kan de klimmende kraan de benodigde certificaten halen, waarna het echte werk kan beginnen. 

De Climbing Crane maakt locaties bereikbaar waar grote reguliere kranen niet kunnen opereren of waar de kosten voor de inzet van reguliere kranen te hoog zijn. De geringe omvang, het eenvoudige transport en de snelle opbouwtijd van de kraan leveren, volgens Lagerwey vele voordelen op voor de bouw van windturbines met een ashoogte boven de 100 meter.