Gerben Mos uit Meppel fietst 350 (!) kilometer door Drenthe voor het goede doel: 'Het gaat aardig'

Havelte - Mountainbiker Gerben Mos (28) uit Meppel heeft zondag een fietstocht van 350 kilometer door Drenthe volbracht. Hij heeft alle 52 hunebedden (oké, eentje staat net over de grens met Groningen) uit de provincie aangedaan. Met zijn actie haalt hij geld op voor Groot verzet tegen Kanker van Stichting Mont Ventoux. ,,Het gaat wel aardig”, vertelt hij, kort na afloop.

,,Ik had slechter verwacht. Ik heb wel een zere kont. Het was vooral een mooie dag”, vertelt hij, na een verfrissende douche bij moeder thuis. Een pizza ligt te bakken in de oven. ,,Ik hoop dat ik vanavond lekker slaap. Morgen ben ik vrij, dinsdag ga ik weer aan het werk. Ik doe de komende twee weken rustig aan.”

Zondagavond, even voor half 9. Daar komt hij aan. Bijna vijftien uur heeft hij op de fiets gezeten. Alle 52 hunebedden heeft hij aangedaan. De ontvangst is groots. Tientallen wachten hem op, bij hunebed D54 in Havelte. Twee brandweerwagens spuien water, waardoor een erehaag wordt gevormd. Nog twee rondjes om de oude stenen op de heide en dan zit het er echt op. ,,Ik wist dat er wat ging gebeuren, en onderweg waren er al mensen aan het kijken. Een bijzonder moment. Ik was blij dat ik klaar was, hoewel ik er halverwege bij Rolde verder doorheen zat dan bij de finish.”

Rugzak

Zaterdagmiddag. De bidons worden alvast gevuld en de fiets nog maar eens geïnspecteerd. Met een proefrondje heeft hij alvast kunnen wennen aan de omstandigheden, die hij een dag later gaat ervaren. Het proefstukje is verder in niks te vergelijken met de monsterlijke tocht van zondag.

Mos rijdt op zijn mountainbike doorgaans bij het team van Giant Benelux en als wielrenner fietst hij op semi-professioneel niveau namens Vlasman UCI Cyclingteam. Lange afstanden is hij dus wel gewend. Maar 350 kilometer op een mountainbike zitten? ,,Nee, zo ver heb ik nog nooit gefietst”, glimlacht hij. Uren achtereen in het zadel, veel tijd om na te denken, te overpeinzen, en dat alles over allerminst keurig geplaveide paadjes. ,,Ruim tachtig procent van mijn tocht gaat offroad, over zandpaden die door de droogte nog wat lastiger te befietsen zijn. Mul zand, de tijd en het zelf moeten navigeren zijn m’n grootste vijanden. Ik kom langs plekken die ik niet ken, bijvoorbeeld in de hoek bij Emmen.”  

Obstakels zijn er dus zeker. Maar dankzij z’n drijfveren moet en zal hij slagen in zijn uitdaging. In zijn ‘rugzak’ zit zijn vader Arjan, die vier jaar geleden overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Ook gaan zijn gedachten deze dag uit naar René Gaastra, in 2007 de oprichter van Stichting Mont Ventoux. Hij overleed in 2016 aan de gevolgen van een hersentumor. ,,De stichting zit in Drenthe en ik ben bij René begonnen met mountainbiken. Het evenement Groot verzet tegen Kanker van de stichting in Frankrijk gaat dit jaar niet door. Op deze manier kan ik toch wat terug doen.”

Breekmoment

Zondagochtend, zo vroeg dat eten nog lastig is. Maar wat heeft hij er een zin in. Genieten van dat waarvoor hij in de wieg is gelegd en de omgeving. Tijdens een interview met RTV Drenthe breekt hij, als het gaat om zijn vader. Zijn moeder is er de hele dag bij, vader was dat in het verleden ook altijd. De tranen worden weggeveegd, en hup, daar gaat hij, met de klok mee, door de provincie. ,,Het eerste stuk ging redelijk. De gang zat er goed in. Halverwege bij Rolde had ik een flinke dip. Ik was beroerd, kon niet goed eten. Ik zoiets van; ik weet het niet vandaag.”

Cola en winegums

Dat euvel wordt onderweg opgelost. ,,Ik had van alles bij me. Het enige dat lukte was een colaatje drinken en ik had een zak winegums in de koelbox zitten. Toen ik eenmaal 200 kilometer op de teller had staan, begon het weer te draaien. Je weet nooit wat het lichaam doet. Daarna heb ik geen verval meer gehad.”

Met het mulle zand valt het mee, geeft Mos aan. ,,Ik had het slechter verwacht. Er waren echt slechte stukken, waar ik bijna stilstond. Maar ik dacht vooraf inderdaad aan meer slechte paden. De wind had ik op sommige stukken flink tegen. Het waaide echt vandaag.”

Goed doel

Met zijn actie wilde hij 1000 euro voor Groot verzet tegen Kanker ophalen. Zondagavond staat de teller al boven de 4500 euro. ,,Met dat geld ben ik echt blij. Dat had ik niet verwacht. En ik wist dat mijn vader een geliefd man was, maar dat het nu zo zou leven had ik niet gedacht.”

Door: Alexander Drost