Thuiszorgmedewerkers gaan gezond voedingspatroon bij ouderen stimuleren

Meppel / Regio - In de gemeenten Meppel, Steenwijkerland en Westerveld is de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar voeding. In het academisch lab van de Regiocampus aan de Werkhorst in Meppel is, onder leiding van Wageningen Research, 'de club van gezonde eters’ ontwikkeld.

Dat gebeurde in samenwerking met het onderwijs, de gemeenten en de thuiszorgorganisaties PGVZ en de ZorgZaak. Het stimuleren van een gezond voedingspatroon bij ouderen staat centraal in het onderzoek. „Gezond eten en drinken op latere leeftijd is belangrijk en draagt bij aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven”, vertelt Ruud Slot van thuiszorgorganisatie de ZorgZaak.

Belangrijk in het voedingsonderzoek zijn de thuiszorgmedewerkers en de ouderen. De thuiszorgmedewerkers komen regelmatig bij ouderen over de vloer, hebben goed contact met ze en zijn op de hoogte van de persoonlijke situatie. „In dit onderzoek wordt verkend of zij naast de gebruikelijke taken ook ingezet kunnen worden bij aandacht voor gezond eten en drinken”, zegt Daan Wensing van thuiszorgorganisatie PGVZ.

Pilot

In dit onderzoek hebben studenten verpleegkunde en communicatie voorbereidingen voor de pilot uitgevoerd. Zo hebben in iedere gemeente groepsdiscussies plaatsgevonden met medewerkers van de gemeenten, thuiszorgmedewerkers en de ouderen zelf. Op basis hiervan is een training ontwikkeld voor de thuiszorgmedewerker, zodat zij de ouderen kunnen begeleiden als het gaat om (gezonde) voeding.

Bewustwording van het belang van gezond eten en drinken voor de eigen gezondheid en inzicht in het eigen gedrag zijn eerste stappen om mensen te motiveren om gezonder te eten. Naast de begeleiding wordt er ook een verbinding gemaakt met lokale activiteiten op het gebied van gezond eten en drinken.

Gezonder eetpatroon

Onder voorbehoud van de ontwikkeling van het coronavirus wordt in september gestart met de eerste pilot. Gedurende acht weken wordt er door de thuiszorgmedewerker bij de oudere extra tijd geïnvesteerd, waarbij aandacht wordt besteed aan gezond eten en drinken om zo tot een gezonder eetpatroon te komen