Student Sanne (21) uit Ruinen organiseert online workshop om taarten aan ouderen te doneren

Sanne Broekman (21) uit Ruinen wilde tijdens haar opleiding eventmanagement graag iets voor ouderen doen. Ze bedacht een online taartenworkshop, waarbij het gebak naar ouderen gaat.

Sanne Broekman (21) uit Ruinen studeert eventmanagement in Amersfoort. Ga er maar aanstaan, in coronatijd. Zonder echte oplossingen voor het virus, lijken grote evenementen verre toekomstmuziek. Wat te doen? Bij Broekman ging de focus snel naar wat er nog wel kan in het nieuwe normaal. Ze wilde graag haar steentje bijdragen, en het liefst zo inclusief mogelijk. „Er worden allerlei leuke dingen bedacht en gedaan. Online bingo of een vrijdagmiddagborrel via webcams. Allemaal top, maar veel ouderen kunnen daar niet aan meedoen. En daar wilde ik graag iets voor doen.”

Ze bedacht als studieopdracht een online workshop taarten bakken, om ouderen in het lokale verzorgingshuis aan gebak te helpen. ,,Iedereen om mij heen is sinds de lockdown druk aan het bakken geslagen, dus knoopte ik de zaken aan elkaar. Mensen die graag thuis in de weer zijn, kunnen wat kneepjes van het vak bijleren. En met het resultaat kunnen we ouderen een hart onder de riem steken, met wat lekkers.”

Vogelvlucht

Heel Ruinen Bakt Thuis was geboren, omarmt door dorpsgenoot Bart Meekhof, bakker bij Dunnink in De Wijk. „Sanne belde mij op het laatste moment, omdat Roger Steenbergen, de bakker in Ruinen, het veel te druk had. Ik dacht: ‘Da kan ik wel eem doen!’ Al is hij niet dé banketbakker binnen het bedrijf. „Maar het moet vast goed komen.” En wat als het live, op camera, mislukt? „Dan mislukt het bij de rest ook”, reageert hij droog.

En zo deed de lange en forse ‘Bakker Bart’ woensdag zijn stinkende best om een simpele variant van de slagroomtaart uit leggen. Maar nog meer deed hij zijn best om zijn dialect te onderdrukken. „Ik heb hem nog nooit ABN horen praten”, grappen collega’s. Het vullen van een deegkapsel, het gebruiken van een slagroomspuit en wat lekker is ter decoratie. In vogelvlucht door het proces. Meekhof klopt zich het zweet op het voorhoofd, om de slagroom dik genoeg te krijgen. „Ja, het is ook een goede training voor de armen, dames en heren!”

De camera’s van Broekman gluren mee, en op de livestream op Facebook een kleine twintig kijkers. Als ze in de lucht blijven tenminste, aangezien de verbinding het stel meermaals in de steek laat. Het mag de bakpret niet drukken. De ‘meebakkers’ laten in reacties weten zich toch drukker te maken om hun eigen (mis)baksels. Terwijl het er behoorlijk simpel uit lijkt te zien.

„Heel eerlijk, het is aardig makkelijker werken in zo’n bakkerij”, geeft Meekhof toe. „Hier hebben we veel meer spullen die niet in een gewone keuken staan, normaal gesproken. Starker, laatst heb ik thuis geprobeerd een ouderwetse kruidkoek te maken: drama! Dat wilde voor geen meter. Gelukkig gaat het hier allemaal wel goed.”

'Gebakkie'

Broekman bedankt de bakkers die hebben meegekeken en roept op de thuiscreaties bij haar langs te brengen. Voor de mensen die het gemist hebben, is de video gewoon terug te kijken. Broekman brengt alles rond. „Helaas wil het verzorgingshuis ze niet hebben, omdat ze niet weten hoe veilig en ‘coronaproof’ het allemaal is gemaakt. Dus dat gebak breng ik naar de aanleunwoningen, daar mag het wel heen.” De bakkerijen in Ruinen en De Wijk doneerden daarop taarten, die wel geserveerd mogen worden in ‘t Neie Punt in Ruinen.

Als alles eenmaal achter de rug is, lopen de twee naar de auto van Broekman om twee taarten in te laden. Het lengteverschil is groot. Broekman wijst Meekhof naar haar Peugeot 107, daar mogen ze in. „Past het wel het in dat gebakkie?”, lacht hij als hij naar het voertuig kijkt. Hij blijft een bakker.