Ondernemen in Meppel: Christiaan Kodde
Door Christiaan Kodde

Tweede noodpakket

Inmiddels zijn we alweer een aantal maanden verder in de ‘1.5-meter-samenleving’. Veel bedrijven hebben inmiddels kunnen profiteren van de steunmaatregelen die de overheid heeft ingevoerd. Gelukkig zijn de regelingen verlengd. Dit wordt ook wel het tweede noodsteunpakket genoemd.

Nieuw is een tegemoetkoming in de vaste lasten voor getroffen sectoren. Behoud van werkgelegenheid speelt ook nu weer een belangrijke rol. Hoe? Door een subsidie voor de loonkosten aan te vragen (NOW-regeling). Daarbij schuilt in de laatste twee letters een waarschuwing... o wee...

Voor alle regelingen geldt dat er een moreel appèl op de ondernemer wordt gedaan. Pas aanvragen indien het nodig is en zeker geen gesjoemel. Logisch, hoor ik u denken. Dat lijkt mij ook, maar de eerste gevallen van fraude zijn al bekend en de FIOD houdt zich in ieder geval niet aan de ‘1.5-meter-regel’.

Onderbouwing aanvragen

Zelf zijn wij op kantoor druk met het in kaart brengen van alle regelingen voor de klant. Met name de onderbouwing van de diverse aanvragen vergt nu en straks veel tijd. De tegemoetkoming in de loonkosten bijvoorbeeld betreft nu een voorschot maar later dit jaar dient de aanvraag te worden ingediend.

Voor de NOW wordt aangesloten bij de omzetdaling in een bepaalde periode en juist hiermee kan flink worden geschoven. Door te wachten met het sturen van facturen bijvoorbeeld kan de omzet in een bepaalde periode kunstmatig laag worden gehouden. Voor de omzet dient echter te worden gekeken in welke maand de prestatie plaatsvindt. Het moment van facturatie is daarbij niet relevant. De nood is soms hoog. Er zijn al geluiden te horen dat kantoren onder druk worden gezet bepaalde cijfers te manipuleren.

Overigens is fraude door de overheid ook onderkend bij het tot stand brengen van de diverse regelingen. Een regeling die niet voorziet in maatwerk zal zeker door bepaalde ondernemers worden misbruikt. Haast vanuit de overheid was en is geboden en de redelijkheid is soms ver te zoeken. Zeker voor de ondernemer die hulp nodig heeft, maar niet in de lijst van getroffen sectoren voorkomt.

Geen voordelen laten liggen

Weten of u de regels juist toepast en geen voordelen laat liggen? Ik help u graag verder en voel me inmiddels bijna onbetwist uw coronamaatregelenspecialist.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!