Westerveld roept op: geen folie of plakband in strijd tegen eikenprocessierups

Diever - Westerveld roept haar inwoners op, in strijd tegen de eikenprocessierups, geen folie of plakband om de stam van bomen te wikkelen. Volgens experts werkt deze wijze van bestrijding juist averechts en trekt het meer rupsen aan.

De tijd dat de eikenprocessierups zijn brandharen weer laat zien is aangebroken. Op steeds meer plaatsen veroorzaken de haren van de rups weer de bekende klachten van jeuk. Niet alleen de gemeente probeert de overlast van de rups te beperken, maar ook inwoners en andere terrein beherende organisaties zijn momenteel druk met maatregelen.

Het om de boomstam wikkelen van folie of plakband werkt dus niet. Het trekt juist meer rupsen aan. Bovendien hindert de folie de bestrijders van gemeentelijke bomen bij het verwijderen van de eikenprocessierups. Ook zien we soms plakstrips rond de bomen. Doordat rupsen blijven plakken raken ze in paniek. Hierdoor laten ze juist meer brandharen los waardoor weer meer overlast ontstaat. Bovendien plakken ook nuttige insecten, vleermuizen en vogels vast aan de strippen.

Volgens kenners is het beter om de natuurlijke vijand van de rups de ruimte te geven zoals vogels, insecten en vleermuizen. Door verschillende bloeiende planten in uw tuin te planten, nestkastjes op te hangen en te zorgen voor een insecten- of bijenhotel helpt u de biodiversiteit vergroten. Dit levert niet direct resultaat op, maar op langere termijn helpt dit de eikenprocessierups te bestrijden. De gemeente geeft de natuurlijke vijanden óók de ruimte. Daarnaast wordt op drukke plekken de nesten van de eikenprocessierups weggezogen.

Westerveld roept inwoners op folie of plakstrips op eikenbomen zo snel mogelijk weg te halen. Dat geeft bestrijders de ruimte hun werk goed te kunnen doen.