Dingstede verrast geslaagden met huisbezoek

Examenkandidaten van CSG Dingstede in Meppel kregen donderdag 4 juni spontaan bezoek van een van hun docenten.

In heel Nederland kregen de leerlingen donderdag officieel te horen dat ze wel of geen diploma krijgen. Met een gebakje, een cijferlijst en een felicitatie op anderhalve meter afstand werden de leerlingen van Dingstede verrast.

„De leerlingen misten al hun examens, hun feestjes en hun gala. We vonden het belangrijk om ze even in het zonnetje te zetten”, vertelt teamleider Pauline van der Heide. De examenkandidaten hoefden dit jaar op deze dag niet te ijsberen bij de telefoon. Door het schrappen van de examens, wisten de meeste leerlingen al veel langer dat de vlag uit kon.

„Normaal krijg je de normeringen binnen van de examens en dan kan het grote rekenen beginnen. Wie is er geslaagd, wie is er gezakt en wie kan er nog iets herkansen”, legt Van der Heide van Dingstede uit. Zij zag dit jaar al haar kandidaten van de mavo slagen. „Voor de leerlingen wilden we er graag een feestelijke dag van maken. Ze missen al zoveel. Normaal gesproken komen we het liefst allemaal samen op school om te proosten en elkaar te feliciteren, maar ook dat mag nog niet. Als de leerlingen niet naar ons mogen komen, dan komen wij wel naar de leerlingen.”

Het betekende een logistieke uitdaging. Van Assen tot Staphorst en van Dwingeloo tot Zwartsluis werd er bij 257 leerlingen aangebeld. „Gelukkig hoefde ik niet lang te zoeken naar vrijwilligers. De docenten van de examenklassen stonden te springen om een klein persoonlijke tintje aan deze dag te geven. Dat hebben de examenleerlingen in deze rare tijd ook meer dan verdiend.”

Voor de docenten was het gedurende hun toertocht steeds weer een verrassing wat ze aantroffen. „De een had er al lucht van gekregen en had de hele familie uitgenodigd. Maar er moesten ook leerlingen wakker gemaakt worden. Die namen de felicitaties in hun badjas aan en kleedden zich daarna snel om voor de foto”, kijkt aardrijkskundedocent Anoek Rots terug. Een van de twaalf leerlingen kwam nog met een pittige rekensom op de proppen. „De directeur, meneer Jacobi, had beloofd om iedereen mee uit eten te nemen bij een slagingspercentage van 100%. Nou, dat kan nog een dure grap worden.”

De diploma-uitreiking volgt later op school. Van der Heide: „Ook dat zal er anders uitzien dan normaal. Kleinschaliger en met wat meer onderlinge afstand. Maar een team van docenten is druk bezig om ook daar iets onvergetelijks van te maken.”