Yes, geslaagd! Maar wat gaan deze scholieren nu doen?

Regio Hoewel de examenperiode er dit jaar heel anders uitzag, is het resultaat voor de meeste scholieren hetzelfde: opluchting, blijdschap en feest. Ze zijn geslaagd!

Sommige docenten kiezen ervoor om persoonlijk bij leerlingen langs te gaan om ze te feliciteren, anderen sturen een mail of plegen (juist g)een telefoontje. Stad & Esch regelde zelfs een vliegtuig, waar de boodschap ‘Stad & Esch feliciteert jou’ achteraan wapperde.

Deze broer en zus, Paco en Giggy Jansen, uit Koekange kregen gisteren officieel te horen dat ze hun havo-diploma mogen ophalen. „Maar eigenlijk wisten we dat al hoor. We hebben geen échte examens gedaan, er werd uitgegaan van het gemiddelde van onze schoolexamens en die konden we online al inzien. Toch blijft de uitslag spannend. Gelukkig was het bericht voor ons allebei positief”, zegt Giggy.

Benieuwd hoe andere scholieren de examenperiode hebben ervaren en wat ze na de zomer gaan doen? Daarover vertellen Daan, Hester, Gijsbert, Lennart en Vera.

Daan Meijssen (16) uit Koekange: ‘Volgend jaar maar overzee’

Eigenlijk was het de bedoeling om in augustus voor 11 maanden te vertrekken naar Michigan, Amerika. Corona gooide echter roet in het eten. Nu gaat Daan Meijssen (16) uit Koekange werken, varen met vrienden en chillen bij een kampvuur.

„Het is jammer dat het dit jaar niet kan doorgaan, maar ik bekijk het positief: de situatie is nu toch niet heel stabiel in Amerika, in verband met de rellen. Dus wat dat betreft is het misschien maar beter dat ik pas volgend jaar ga”, zegt Daan. „Een jaar highschool volgen in het buitenland kan tot je 18de. Ik ben nu 16, dus ik lig er niet wakker van. Voor degenen die volgend jaar 18 worden is het wel heel vervelend natuurlijk.”

Daan heeft zijn mavo op CSG Dingstede afgerond en zou nu een tussenjaar nemen. Inmiddels heeft hij zich ingeschreven voor de havo, om uiteindelijk misschien bedrijfskunde of economie te gaan studeren. „Dat is een van de redenen dat ik graag naar het buitenland wil: ik weet het nog niet zeker. Ik denk dat het goed kan zijn om je eigen land eens uit te gaan, om ergens anders te kijken. Daar word je – denk ik – zelfstandig van en je leert de taal en cultuur. Het is fijn dat ik twee opleidingen achter de hand heb, maar wie weet ga ik na mijn buitenlandstudie wel iets heel anders doen.”

De scholier kijkt wel erg uit naar zijn jaar highschool in Amerika. Hij heeft zijn gastgezin ondertussen wel al ontmoet. „Met Pasen gingen ze met de gehele familie videobellen en daarbij werd ik ook uitgenodigd. Het zijn heel aardige mensen en het lijkt me leuk om volgend jaar bij hen te verblijven.”

Hester Striethouldt (16) uit Meppel heeft groene vingers

Voor de 16-jarige Hester Striethouldt uit Meppel kwam de boodschap dat ze geslaagd is niet als een verrassing. Dat kon ze op het platform Magister namelijk allang zien. Toch kan ze nu officieel een klein feestje vieren en met een gerust hart aan haar studie beginnen.

„Ik begin in september aan de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte op het Zone.College in Zwolle”, vertelt de scholiere. Ze heeft net haar havo afgerond aan Stad & Esch en kiest nu voor een mbo-opleiding. „Deze opleiding bestaat uit theorie én praktijk, dat vind ik wel fijn. Ik vind het leuk om bezig te zijn. Alleen maar in de schoolbanken zitten, dat is niks voor mij.”

Hester vindt het heerlijk om buiten te zijn, heeft spreekwoordelijk groene vingers en ze ging daarom op zoek naar een studie die de groene kant op ging. Ze vond de opleiding tot opzichter/uitvoerder groene ruimte online en die trok meteen haar aandacht. „Je leert hoe je een tuin of een groter gebied kunt inrichten, aanleggen en onderhouden. Een soort interieurstyling, maar dan voor buiten.”

In de toekomst zou ze eventueel kunnen doorstromen naar een opleiding tot boswachter. „Dat lijkt hier wel wat op. Het verschil is dat je dan vooral bezig bent met beschermen en specifieke oplossingen bedenkt voor situaties die je in een bepaald gebied tegenkomt. Ergens lijkt het me wel wat, maar ik heb nog 4 jaar om te beslissen. Het kan nog alle kanten op!”

Gijsbert Duiveman (18) uit Veeningen slaat z’n vleugels uit naar Duitsland

De 18-jarige Gijsbert Duiveman uit Veeningen richt zijn blik nadrukkelijk naar het oosten. Deze vwo-leerling van CSG Dingstede hoopt komend schooljaar in het Duitse Neubrandenburg met zijn studie Agrarwirtschaft te kunnen beginnen. Dat heeft echter nog wel wat voeten in de aarde.

„Op dit moment kan ik daar nog niet beginnen, ik moet nog wel wat dingen regelen. Het tijdstip van aanmelden in Duitsland valt later dan in Nederland. Voor 30 juni moet ik alle benodigde papieren hebben opgestuurd. Ik heb echter nog niet álle papieren en moet ze bovendien laten vertalen. En door het coronavirus loopt het allemaal wel iets anders dan verwacht.”

Agrarwirtschaft is een studie die alle aspecten rond de landbouw omvat. In de eerste drieënhalve semester komen allerlei onderdelen aan de orde, zoals veeteelt, akkerbouw, landbouwmechanisatie, recht en economie. In dit deel van de studie is ook een stage van 18 weken opgenomen. Vanaf het vierde semester moet gekozen worden uit vakken voor verdieping, inclusief een stage van 12 weken en een grote excursie. Gijsbert Duiveman: „Er zijn sowieso veel excursies tijdens die studie. Als het afsluitingswerkstuk is afgerond, kan ik in veel verschillende beroepen terecht die met landbouw te maken hebben. Ik zou dan bijvoorbeeld bedrijfsleider bij een grote boerderij kunnen worden of bij een producent van landbouwmachines kunnen werken. Ik wil na deze bachelorstudie nog wel een masterstudie gaan doen, zodat ik op een bepaald gebied extra veel kennis heb.”

Waarom is zijn keus trouwens op Duitsland gevallen? „Mijn ouders hebben een vakantiehuis, in de buurt van Neubrandenburg, dat in een echt landbouwgebied ligt. Door mijn interesse voor de landbouw ben ik erachter gekomen dat ik in die stad ook zou kunnen studeren. De universiteit daar is niet zo groot, maar staat wel heel erg hoog aangeschreven in Duitsland.” Neubrandenburg ligt op circa 600 kilometer van Veeningen. „Daarom ga ik in eerste instantie wonen in het vakantiehuis van mijn ouders, op ongeveer 20 kilometer van de stad.”

Lennart Molanus (16) uit Meppel: ‘Het lijkt me heel leuk samen op een campus te wonen’

Zorgen over of hij wel of niet zou slagen waren er geen moment, maar Lennart Molanus (16) uit Meppel hing gisteren wel z’n schooltas in de vlaggenmast om een feestje te vieren. Na 6 jaar vwo op scholengemeenschap Stad & Esch, waarin hij het erg naar z’n zin heeft gehad, is het tijd voor iets nieuws. Na de zomer meldt hij zich op campus Fryslân in Leeuwarden voor de bachelor Global Responsibility and Leadership.

„Al sinds het vierde jaar weet ik dat ik dit wil gaan doen”, vertelt Lennart, die het vakkenpakket Economie & Maatschappij had gekozen. „Het is een opleiding van de Rijksuniversiteit Groningen, maar dan in Leeuwarden. Het is gebaseerd op het Amerikaanse University College, waarin je samen op een campus woont en les krijgt in kleine klassen. Het is een internationale opleiding, in het begin kwam nog niet de helft van de studenten uit Nederland, maar ik weet niet hoe dat nu in coronatijd gaat.”

Het is een heel brede opleiding, gebaseerd op de doelen die de Verenigde Naties heeft gesteld. Lennart heeft een grote interesse in politiek en hij verwacht dat hij daar voorlopig zijn aandacht op zal richten. “Ik wil eerst deze bachelor doen en ik denk dat ik daarna wel een master ga doen waarmee ik me kan specialiseren.”

Lennart kijkt terug op een gek examenjaar, dat zomaar ineens voorbij was en waarbij hij eigenlijk nog niet echt weet wat hij gemist heeft. “Maar ik mag niet klagen, ik ben geen gedupeerde.” Als het weer een beetje meezit, viert hij vrijdagavond (vanavond) met z’n vriendenclubje een eindexamenfeest. Uiteraard coronaproof.

Vera van Driesum uit Meppel: ‘Je krijgt wel het gevoel dat je echt wat hebt te vieren’

Eigenlijk zou ze nu lekker in de Griekse zon zitten, met een paar vrienden. Een korte vakantie, om het schooljaar af te sluiten. Maar ja, corona; dat feest ging niet door. Wat wel doorging is dat Vera van Driesum donderdag de vlag kon uitsteken, met tas eraan. Geslaagd!

„Afgelopen jaar ging best wel goed, geen onvoldoendes, gewoon lekker makkelijk. Ik had er wel vertrouwen in dat ik zou slagen.” Normale eindexamens waren er niet, en er komt ook geen galafeest. „Balen, daar had ik wel zin in. Maar ik heb nu ook wel zoiets van ‘niks aan te doen’. Een aangepaste diploma-uitreiking met ouders is er wel gelukkig. En met een klein groepje van school gaan we barbecueën in de tuin, als het tenminste doorgaat met dit weer haha”

Docenten van Dingstede ging donderdag op pad de geslaagde kandidaten te verrassen, met felicitatie, cijferlijst en een taartje. “Dat vind ik wel echt top. Je krijgt dan wel het gevoel dat je echt wat hebt te vieren. Visite was er ook, opa’s en oma’s, op afstand natuurlijk.”

Na de zomervakantie begint Vera aan een opleiding communicatie in Groningen. Ze kijkt daar naar uit. En als ze nog wat verder in de toekomst kijkt? Dan hoopt ze een leuke baan te hebben waarbij ze de liefde voor schrijven én mode kan combineren. „Eerst wilde ik een opleiding met mode gaan doen. Die opties zijn zo beperkt, het was het net niet. Schrijven vind ik ook heel leuk. Dus ik hoop dat ik toch wat met mode kan doen, maar dan via deze weg.”