Woningen aan Heinsiusstraat krijgen duurzame update

Meppel - Woonconcept wil de woningen aan de Heinsiusstraat gaan verduurzamen. Eind september moet de grote renovatie van de huizen beginnen.

Onder de werkzaamheden vallen een nieuwe cv-ketel, betere isolatie en nieuwe kozijnen. Daarnaast kunnen bewoners er voor kiezen om zonnepanelen aan te laten leggen. De renovatie zou in de zomer van 2021 af moeten zijn.

„We zijn nog bezig met het voorstel”, vertelt woordvoerder Gekelien Lawerman. „Eerst gaan we in gesprek met de bewoners: wat ze niet fijn vinden aan hun woning en wat er beter kan”, vertelt ze over het proces. „Daaruit ontstaat een adviesgroep.” Die bestaat uit een aantal inwoners van de straat, die fungeren als vertegenwoordigers. „Zij zijn de spreekbuis.”

 

Videoboodschap

Onlangs stuurde Woonconcept een USB-stick naar de inwoners in de Heinsiusstraat. Op die USB-stick staat een videoboodschap, waarin de renovatieplannen worden uitgelegd. Normaal gesproken worden daarvoor inloopavonden georganiseerd, maar vanwege corona is voor deze creatieve oplossing gekozen.

„Ik kan mij indenken dat er veel vragen leven bij de bewoners”, zegt Lawerman. Daar komt bij dat het om vaak lastige materie gaat. „Neem de term ‘triple glas’ (driedubbel glas, red.). Ik wist eerst ook niet wat dat inhield”, geeft ze als voorbeeld.

De plannen gaan door als minimaal 70 procent van de bewoners voor stemt, het wettelijke vereiste. „Maar we gaan voor de volle honderd procent. We willen zo goed mogelijk de zorgen van iedereen wegnemen. Als een bewoner bijvoorbeeld nachtdiensten draait en het niet ziet zitten dat er ‘s ochtends al veel lawaai is vanwege de werkzaamheden, gaan we kijken naar een oplossing.”