Om jeuk van te krijgen: eikenprocessierups

Sommige mensen krijgen al jeuk bij het woord alleen al: ‘eikenprocessierups’. In je achtertuin zitten of de hond uitlaten kan zorgen voor overlast als bultjes en jeuk. Hierbij wat tips en adviezen.

Voorbereid op pad

Mocht je op pad gaan in een gebied met eikenbomen (en mogelijk dus eikenprocessierupsen), zorg dan dat je hals, armen en benen bedekt zijn. Ga niet zomaar op de grond zitten. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen en die kunnen verwaaien. Krijg je dikke oogleden, dikke lippen, een dikke tong en voel je je benauwd? Dan heb je misschien last van allergische klachten. Bel dan direct je huisarts.

Help bestrijden

Veel gemeenten nemen preventief maatregelen, zoals het ophangen van de nestkastjes voor de koolmees. Je kan ook zelf nestkastjes in de tuin ophangen voor onder andere de koolmees en boomklever. Deze vogelsoorten vinden rups een ware delicatesse. Het resultaat merk je pas wel het seizoen erop. Ga niet zelf de rupsen bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen, hitte of stofzuiger. Huur hiervoor een deskundig bedrijf in of vraag om advies bij de gemeente.”

Nest melden

Nesten van de eikenprocessierups zijn te herkennen aan een hangende zak op een boom of onder een tak, gevuld met langharige rupsen. Denk je dat je zelf een nest bent tegengekomen? Meld dit bij de gemeente, of op de website waarisdeprocessierups.nl. Het helpt om een foto mee te sturen van de locatie.

Heb je bultjes of jeuk? Ga niet krabben of wrijven. Probeer de brandharen van je huid te verwijderen met plakband anders blijven de haren irriteren. Spoel daarna je huid met lauw water. Was je kleding op 60 graden.

De geurloze processierupsgel kan mogelijk helpen tegen de jeuk en bultjes. De gel is ook te gebruiken bij huidirritatie door de bastaardsatijnrups.”