Project bij Kornwerderzand kan beginnen. Gemeente Meppel en Royal Huisman kunnen profiteren

Het vernieuwen van de bruggen en verruimen van de Lorentzsluis bij Kornwerderzand kan van start. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Friesland hebben hiervoor woensdag een overeenkomst getekend.

De gemeente Meppel is een van de gemeenten die hier al langere tijd voor pleit. Het wil 250.000 euro meebetalen aan het hele project. Omdat naast de verbreding van de sluis ook de bestaande vaargeulen in het IJsselmeer en Ketelmeer worden verdiept, wordt de haven van Meppel bereikbaar voor grotere schepen.

In de overeenkomst is afgesproken om een grotere sluis aan te leggen, de bestaande bruggen te vervangen en de vaargeulen te verdiepen, zodat grotere schepen hier gebruik van kunnen maken. Het Rijk betaalt 111 miljoen euro en de bijdrage vanuit de markt is 26,5 miljoen euro. De rest komt van de regionale overheden.

Er is een gefaseerde uitvoering afgesproken. Het begint met de vervanging van de bruggen in de A7 die uiterlijk in 2025 klaar moeten zijn. Ondertussen start ook het verdiepen van de geulen in het IJsselmeer. Hierna start de verruiming van de sluis, die er volgens de planning in 2028 kan liggen.

Royal Huisman

„We leggen hiermee de rode loper uit voor grotere zeeschepen waaronder de superjachten die door Nederlandse scheepswerven worden gebouwd”, zegt minister Van Nieuwenhuizen. „Dit geeft een economische impuls aan de regio en een impuls aan het vervoer over water.”

Eén van de bedrijven die profijt denkt te krijgen van het project is Royal Huisman, de jachtwerf in Vollenhove. Dat wil 25 miljoen euro extra investeren en heeft gezegd 100 fte extra personeel aan te nemen als de sluis wordt verbreed.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!