‘Ik ben een mensenmens en zal dat altijd blijven’ (dagboek van Henk Timmer, sociaal werker bij Welzijn MensenWerk)

Meppel - Inwoners van Meppel of regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Henk Timmer, sociaal werker bij Welzijn MensenWerk.

Zondag 21 juni

Mijn vrouw Alice, met wie ik ruim 30 jaar getrouwd ben, maakte mij op tijd wakker en zei dat er rond 9.00 uur bezoek kwam. Natuurlijk het is ‘Vaderdag’, dus met gezwinde spoed wassen en scheren en op tijd naar beneden. Om 9.30 uur kwam Shannon (de schat), vriendin van onze dochter, ontbijt brengen van de Bovenmeester uit Steenwijk met de complimenten van de kinderen.

Samen hebben we heerlijk ontbeten en daarna op de koffie bij mijn schoonmoeder. Ook voor haar is het belangrijk dat we op bezoek komen.

Het was vandaag uitstekend weer om te varen, dus heerlijk even rondgevaren met ons sloep(je) in de Weerribben/Wieden. Wat is de natuur toch mooi daar. We hadden geen zin in koken en scoorden even een pizza en alsof ze het op afstand kon ruiken, was de oudste er al: ‘kan ik mee-eten?’.

Vervolgens zijn we ‘s avonds lekker op de bank ontspannen tv gaan kijken. Bij RTL starten ze met een filmcyclus van Bud Spencer en Terence Hill, Vier vuisten en laat ik maar toegeven, het is voor mij een guilty pleasure van vroeger.

Een keer geen talkshow over corona of de ontwikkelingen in de wereld.

Maandag 22 juni

Vandaag begint mijn eerste werkdag van de week, wederom in deze rare tijden. De hele week staat aardig volgepland. De belastingvrijwilligers zijn ook weer gestart, dus even helpen bij het opstarten. Daarna naar de Plataan voor een online vergadering met het crisisteam van Welzijn over de laatste ontwikkelingen in deze tijd, waar we nog aan moeten denken en waarop we nog moeten anticiperen. Wat we in coronatijd veel doen is online vergaderen. Online vergaderen vind ik vermoeiender en afstandelijker dan live. Ik zie graag mensen in het echt en ben ervan overtuigd dat onderling contact belangrijk is voor de interactie.

Verder heb ik een afsluitend gesprek gevoerd met onze stagiaire en de nodige gesprekken gevoerd met vrijwilligers op gepaste afstand over hoe te starten na de zomer en wat nu nog wel kan.

Je merkt dat de mensen klaar zijn met het huidige, nieuwe normaal. Ze staan allemaal te trappelen om weer helemaal te beginnen, maar snappen wel dat ze rekening moeten houden met de RIVM-regels. Het blijft moeilijk.

De appjes van de kinderen Gaby en Yannick, die allebei de deur al uit zijn, kwamen alweer binnen ‘kunnen we mee-eten?’ En wat zeg je dan als ouder: ‘natuurlijk jongens’.

Dinsdag 23 juni

Vanmorgen bij mijn schoonmoeder de container bij de weg gezet. Daarna wachtte mij een volle dag werken van overleg tot overleg zowel real life vergaderen als online vergaderen. Tussendoor nog even bij de koffiegroep in de Haveltermade gekeken of alles goed gaat. Ook andere groepen zijn al een paar weken opgestart met inachtneming van de protocollen.

Na de nodige telefoontjes, die ook doorgaan, nog even de wijk in geweest met een collega van de Wijkzorg om een bezoek te brengen aan een vermoedelijke zorgmijder.

Ik merk dat ik hier ook energie van krijg, ik ben een mensenmens en zal dat altijd blijven. In mijn werk vind ik het dan ook belangrijk om mensen te ontmoeten, anders had ik wel ander werk gedaan.

De dag afgesloten met een real life MDO-overleg in het Spectrum Medisch Centrum.

In het oude normaal had ik met enige regelmaat ook ’s avonds vergaderingen, dat is er nu niet meer.

Woensdag 24 juni

Vanmorgen opgestart in de Plataan en even de mail gecheckt. Er waren veel mieren in mijn kantoor en die houden zich niet aan de anderhalvemetermaatregel. :)

Daarna de nodige voorbereidingen getroffen voor het nieuwe seizoen. Wat kan nog wel en wat niet. Ik hoop dat de premier vanavond goed nieuws heeft op de persconferentie.

Vanmorgen met wijkagent Judith Bakker op pad geweest in de wijk Haveltermade. We hadden er mooi weer bij. De rest van mijn werkdag was verder niet spannend.

We krijgen een ruimere versoepeling, morgen maar eens kijken hoe we dat gaan vormgeven. Ik vind het toch belangrijk dat ouderen en kwetsbaren in de samenleving er weer uit kunnen. Koning Willem Alexander zei al: ‘we moeten het eenzaamheidsvirus niet onderschatten’. Ik ben het roerend met hem eens.

Donderdag 25 juni

Vandaag start ik mijn dag met een casuïstiekbespreking met collega’s. We bespreken de aanmeldingen bij Welzijn MensenWerk en wie dit oppakt.

Ik heb vanmorgen een afspraak staan met mijn collega om het nieuwe seizoen door te spreken. Wat kan wel en wat niet en geloof me iedereen staat te trappelen om weer te beginnen.

Uiteraard hebben we gedurende deze periode goed contact met iedereen gehouden middels een belboom. Een grote groep vrijwilligers en professionals bellen met enige regelmaat de ouderen. Welzijn is deze vrijwilligers hiervoor erg dankbaar!


Gerelateerd nieuws