Villawijk ‘Landgoed de Woldberg’ in Steenwijk krijgt vorm

Steenwijk – Er zit eindelijk schot in het project ‘Eeserwold’ bij Steenwijk, inmiddels omgedoopt tot ‘Landgoed de Woldberg’. De belangstelling voor de kavels neemt toe en daarom worden er open kaveldagen gehouden op 4 en 5 juli.

De plannen voor het grote project in het gebied Eeserwold, naast de A32 bij Steenwijk, liggen er al jaren. Het idee was altijd al om in totaal 154 woningen te bouwen in het waterrijke gebied. Toch werden er in 10 jaar tijd maar 11 woningen gebouwd. Daar komt nu verandering in.

„Wij hebben het project in juni vorig jaar overgenomen”, zegt Aaltje Sikkema, projectleider van Landgoed de Woldberg. „Ons doel was vanaf dat moment: zorgen voor beweging. Er is natuurlijk jarenlang weinig gebeurd en mensen hadden er nog weinig vertrouwen in. Allereerst hebben we de naam van het project veranderd en het bord aan de weg weggehaald. ‘Niet voor iedereen’ stond daarop. Dat hebben we vervangen door ‘Buitengewoon wonen’. Het is een uniek project, waarbij we zeker niemand uit willen sluiten.”

Landgoed

Landgoed de Woldberg is opgedeeld in 2 gebieden: het Eeser Landgoed en Eeser Buiten. Het Eeser Landgoed is – vanaf de snelweg gezien – het voorste deel van het gebied. Hier komen de monumentale, symmetrische landhuizen. Het achterste deel van Landgoed de Woldberg is Eeser Buiten, hier worden de huizen gezet gebaseerd op de stijl van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Deze zijn te herkennen aan strakke, vooral horizontale lijnen en ver overstekende dakranden. Zowel de landhuizen als de ‘Frank Lloyd Wright’ huizen komen op kavels te staan van minimaal 2000 vierkante meter.

„Voorheen konden mensen alleen de kavels kopen. Maar wij bieden nu ook de mogelijkheid om via aannemer Notebomer Surhuisterveen of architect Brummelhuis een kavel én woning te kopen. Zij hebben zelf een tiental kavels ingericht. Zo zien mensen wat er mogelijk is. Willen ze een kavel mét woning kopen – dan kunnen ze terecht bij de architect of aannemer. Wij bieden alleen de ‘kale’ kavels aan, waardoor men met een eigen aannemer kan werken. Andere belangstellenden kunnen de bestaande ontwerpen als voorbeeld nemen als het gaat om de bouwstijl of het kostenplaatje.”

Sikkema is blij dat er nu zoveel reuring is rondom het project. „Je merkt gewoon dat er iets gebeurt. We krijgen nu veel telefoontjes, mailtjes en ook de verkoop gaat hard. Fase 1 van Landgoed de Woldberg is nu bouwrijp. Dat betekent dat de wegen aangelegd zijn, maar ook de nutswerkzaamheden zoals de aanleg van elektra en water zijn afgerond, waardoor de huizen gebouwd kunnen worden. Ook kijken we naar duurzaamheid. Hier vlakbij komt een zonnepark, het zou mooi zijn als we een verbinding kunnen leggen naar de woningen. Er gebeurt dus veel voor én achter de schermen. Als het zo doorgaat, hopen we het project binnen een paar jaar af te sluiten.”

Open kaveldagen

De open kaveldagen vinden plaats op 4 en 5 juli. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen op Landgoed de Woldberg. Er staat een grote stretchtent, waarin belangstellenden getrakteerd worden op een hapje en een drankje. De kinderen krijgen een ijsje en kunnen zich vermaken op het springkussen.

Bij stands van de aannemer, architect, de Rabobank en de gemeente Steenwijkerland kunnen mensen vrijblijvend advies vragen over bijvoorbeeld de hypotheek, het gebied of de bouw van een woning. Natuurlijk is het ook mogelijk om het gebied te bekijken.

„We hebben golfkarretjes geregeld – voorzien van plastic schermen – waarin bezoekers onder leiding van een medewerker van Landgoed de Woldberg langs de kavels kunnen rijden. Het is namelijk een behoorlijk gebied en niet iedereen kan of wil die afstand misschien te voet afleggen.”

Ondanks dat er genoeg ruimte is, houdt de projectgroep de anderhalvemeter-regel goed in de gaten. „We hopen vooral op een gezellige middag waarin mensen kennismaken met het landgoed en ze antwoord krijgen op al hun vragen. Iedereen is welkom!”