Rollators staan al meer dan 40 jaar garant voor meer mobiliteit

Aangeboden door: tomzorg.nl

Eind jaren zeventig vond de rollator zoals we die nu ongeveer kennen het levenslicht. Sindsdien worden rollators graag gebruikt door mensen die een probleem hebben met de mobiliteit. Dit kan zijn door een onderliggende ziekte zoals reuma of Parkinson, maar ook kan het simpelweg door ouderdom komen dat je op een gegeven moment niet meer zo goed ter been bent.

Een rollator biedt de gewenste ondersteuning tijdens het lopen. Door een rollator te gebruiken vergroot je je mogelijkheden en daarmee je leefwereld. Dit heeft positieve effecten op het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van de gebruiker. Hiermee ben je namelijk minder afhankelijk van andere mensen. Deze andere mensen weten op hun beurt dat een bezitter van een rollator zichzelf gemakkelijk zal weten te redden. Mooi is verder dat rollators niet zo kostbaar zijn. Ze bestaan grof gezegd in twee soorten: die voor binnen en die voor buiten. Voordat we daar wat meer over vertellen hebben we het eerst over het misschien wel belangrijkste aspect om op te letten als je een rollator neemt.

Houd rekening met de hoogte

Wanneer je besluit een rollator te nemen, dan is het belangrijk dat je eerst genoeg aandacht besteedt aan de hoogte ervan. Of beter gezegd, aan de hoogte van de handgrepen. Deze mogen namelijk zeker niet te hoog of te laag zitten. Als dat het geval zou zijn, dan zou je je lichaam te veel belasten, en dan met name je rug. Dit kan na verloop van tijd grote fysieke ongemakken met zich meebrengen. Nee, de handvaten dienen op de hoogte van je polsen te zitten en wel op het moment dat je rechtop staat met je armen langs je lichaam.

Rollators voor buiten

Als je een rollator prefereert waarmee je prima buiten wandelingen kunt maken, dan kom je waarschijnlijk uit bij een exemplaar dat redelijk breed en zwaar is. De banden en wielen zijn meestal aan de wat grotere kant. Dit omdat grote wielen beter bestand zijn (en de gebruiker meer comfort geven) bij oppervlakken die oneffen zijn. Rollators voor buiten hebben meestal ook een mandje om bijvoorbeeld boodschappen in te vervoeren. Verder kun je ervoor kiezen een rollator te nemen met een stoel of een zitje erin geïntegreerd. Daarmee kun je tijdens een wandeling even uitrusten of gewoon genieten van het buitenleven. 

Binnenrollators

Als je het vergelijkt met rollators die voor buiten bestemd zijn, dan zijn binnenrollators dikwijls een stuk smaller en lichter. Binnen worden rollators namelijk heel wat minder op de proef gesteld dan buiten. Bovendien moet je je binnen soms door smalle doorgangen manoeuvreren. Verder zijn rollators voor binnen te herkennen aan het feit dat er meestal een dienblad in verwerkt is. Je hebt hierdoor extra mogelijkheden wat betreft eten en drinken en ook kun je hierdoor spullen van en naar de keuken brengen. Tenslotte kunnen rollators voor binnen meestal ingeklapt worden. Op die manier kun je ‘m opbergen op een manier waarop ie zo min mogelijk ruimte in beslag neemt.