Theaterkoor Disisit hervat repetities in tuinen van koorleden

Wapserveen/ Zuidveen Tien weken hebben zangkoren vanwege de coronacrises stilgelegen. Repeteren mag sinds 1 juni weer, maar dan alleen in de buitenlucht. Theaterkoor Disisit oefent daarom in tuinen van koorleden.

Op een maandagavond in juni staat er een stevige wind in Wasperveen. Vanachter een boerderij aan het Midden klinken vanaf de weg flarden koorzang. Op een stuk gras naast bloembedden, een kersenboom en een trampoline maken acht zangeressen van Disisit de zangspieren los. De vrouwen staan op anderhalve meter van elkaar. „Buiten is toch anders, we kunnen elkaar minder goed horen, het geluid verwaait in de wind”, zegt sopraan Claartje Freriks. Toch is ze blij dat ze weer naar de repetitie kan komen. „Het is hartstikke fijn om weer te zingen en leuk om elkaar te zien.”

Behelpen

Hoewel het buiten zingen nog wel wat behelpen is, bevalt het de koorleden beter dan de online koorsessies die ze in mei konden volgden. „Dat was verreweg van ideaal”, geeft ook dirigent Angelica Braam toe. „We werkten met Zoom, waarbij ik voorzong en de zangeressen ieder afzonderlijk mee konden zingen. Daarbij moest ik het geluid uitzetten, want door de vertraging van de weergave, zou je een kakofonie van geluid horen.” Ze vond het wel fijn om te doen. „De koorleden reageerden dankbaar en dat gaf mij het gevoel dat ik weer iets nuttigs kon doen.”

Het bericht van de overheid dat ze koorrepetities per direct verbood, kwam op 12 maart onverwachts voor de vrouwen. „We hadden eerst het gevoel, wat een onzin, we zijn gezond, dus kunnen toch wel zingen?”, zegt sopraan Gezien ter Veen. Later drong de volle ernst wel tot haar en haar koorleden door, vooral nadat onheilsberichten over koren in Amsterdam en Heerde bekend werden. Meerdere koorleden kregen corona en zelfs enkelen overleden aan deze longziekte. „Van wetenschappers hoorden we dat koorleden elkaar zouden kunnen besmetten via aerosolen of mini-druppeltje die bij het zingen vrijkomen en in bedompte ruimtes blijven hangen”, legt Angelica uit. Door in de buitenlucht met voldoende afstand te repeteren, voelt zij zich veilig. „Iedereen neemt een eigen stoel en bladmuziek mee en we houden geen pauzes.” Claartje voegt daar nog aan toe: „En als iemand een beetje keelpijn heeft, dan blijft ze thuis.” Dat geldt ook voor drie leden die het nog niet aandurven om de repetities bij te wonen.

Reizen

De coronacrisis verstoorde trouwens ook de concertplannen van Disisit. „We waren volop in aanloop naar ons tweejaarlijkse show op 9 en 10 oktober in De Meenthe, die we helaas moesten cancelen”, vertelt Gezien. Het viel volgens haar niet mee om de afgelopen weken de focus daarop te herpakken. „Het echte commitment ontbreekt nog.” Het koor kijkt volgens haar alweer uit naar het nieuwe seizoen dat na de zomerstop in september begint. De repetities mogen vanaf 1 juli weer binnen in de vaste repetitieruimte Eltekon in Zuidveen gehouden worden.

Voorwaarden zijn dan: onderling drie meter afstand en goede ventilatie. „We maken een nieuwe planning en gaan dan in volle vaart weer verder”, blikt Gezien vooruit. Een nieuwe concertdatum is al geprikt, namelijk 17 en 18 april 2021. Het thema blijft hetzelfde: Reizen. „Dat kun je op twee manieren opvatten: letterlijk reizen van a naar b en innerlijke reizen.” Angelica hoopt wel dat in april alle plaatsen in de theaterzaal weer gevuld mogen worden, want anders kan het concert financieel niet uit voor het theaterkoor. Als de wind opsteekt en met de bladmuziek aan de haal gaat, verkassen de vrouwen naar de open schuur op het erf van de boerderij. Tussen oude meubels, dozen en een opgeklapte pingpongtafel klinkt het even later: „Al mijn snoep is op.” Angelica vuurt de vrouwen nog eens aan: „En nu alles eruit gooien”.