Herinrichting van centrum Ruinen is afgerond

Met het afronden van de herinrichting van de Kaamp, is een langlopend project om het centrum van Ruinen aan te pakken afgerond.

In 2013 begon de gemeente De Wolden met het de herinrichting van De Brink in Ruinen, het hart van het dorp. Het was het startsein voor een jarenlang project om het centrum van Ruinen aantrekkelijker te maken. De openbare ruimte op de Brink en het terrein rondom de Mariakerk is als eerste aangepakt. De kruispaden werden verwijderd en een deel van de bomen zijn geveld, zodat er meer ruimte ontstond voor activiteiten op de Brink en de kerk beter in het zicht is vanaf de Brink.

„Door alle mooie aanpassingen aan de Brink, en eigenlijk het gehele centrumgebied, wordt de uitstraling en daarmee op langere termijn de leefbaarheid in Ruinen vergroot”, verklaart Marnick Pinxterhuis, voorzitter dorpsbelangen. „Het belangrijkste is misschien nog wel dat er geïnvesteerd is in een toekomstbestendig Ruinen”, zegt wethouder Gerrie Hempen.

Andere locaties

Nadat de werkzaamheden aan de Brink succesvol zijn afgerond, is er in 2015 gestart met de herontwikkeling van de voormalige locatie van de SNS-bank. Er zijn twee nieuwe bouwblokken gebouwd.

Eind 2018 is de gemeente om tafel gegaan met een brede vertegenwoordiging uit Ruinen, om plannen te maken voor de Kaamp. Het parkeerterrein was versleten en de parkeerplekken waren er te klein. Op het nieuwe parkeerterrein is meer groen gekomen en zijn twee laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst.

Particulieren zijn ook aan de slag gegaan om de kwaliteit en de uitstraling van het centrum te versterken. Zo heeft de voormalige autogarage van Eddy de Jong op de hoek Brink-Westerstraat plaats gemaakt voor een nieuw pand met kantoorruimte. Het oude gemeentehuis heeft ook een metamorfose ondergaan.