Lees terug: Derde zitting in Ruinerwold-zaak. De kinderen zijn uitgebreid verhoord, en hoe nu verder met vader van het gezin?

In de rechtbank in Assen dient donderdag voor de derde keer een zitting in de zaak tegen Gerrit Jan van D. en Josef B in de ‘zaak Ruinerwold’. Zo zijn de kinderen opnieuw uitgebreid verhoord door de rechtbank, en misschien wel belangrijker: hoe moet het nu verder met het onderzoek naar de vader van het aangetroffen gezin uit Ruinerwold? Volg in dit liveblog alle ontwikkelingen.

De zitting is inmiddels afgelopen. De zaak gaat vrijdag verder.

Eerder deze week werd bekend dat Van D. niet in het Pieter Baan Centrum (PBC) kan worden opgenomen ter observatie, omdat zijn fysieke toestand te slecht zou zijn. Zij kunnen hem daar niet verzorgen. Hij kreeg drie jaar geleden een hersenbloeding waardoor hij deels verlamd raakte en niet meer kan praten. Hij weigerde mee te werken aan een neurologisch onderzoek naar de precieze impact hiervan. Zijn advocaat, Robert Snorn, laat donderdag weten dat Van D. niet naar de rechtbank zal komen.

De rechtbank besloot dat zowel B. als Van D. psychologisch moesten worden onderzocht, om daarnaast te kijken of, en hoe zij onderling communiceren. De Oostenrijker was het niet eens met zijn opname en ging na zijn aankomst negen dagen in hongerstaking.

Hoe dit onderzoek verder zal worden ingericht, moet vandaag duidelijk worden. Ook moet vandaag worden bepaald of beide verdachten langer in voorlopige hechtenis moeten blijven. Yehudi Moskowicz, de advocaat van B., liet eerder weten dat tijdens de verhoren van alle kinderen genoeg ontlastende verklaringen zijn afgelegd om beide mannen op vrije voeten te krijgen. Of de inhoud van de verhoren donderdag aan bod gaat komen, is nog niet duidelijk.