Drenthe College is vanaf 1 augustus volledig rookvrij, 'maar we verwachten dat we rokers nog vaak moeten aanspreken’

Alle gebouwen en terreinen van het Drenthe College in Assen, Emmen en Meppel zijn met ingang van 1 augustus 2020 rookvrij.

Daarmee voldoet de onderwijsinstelling aan de wettelijke verplichtingen. In de nieuwe situatie mag door studenten, personeel en bezoekers niet meer gerookt worden in de scholen en alle terreinen rondom de school.

Mark Andreae, projectleider DC Rookvrij: ,,Het Trimbos Instituut heeft geconstateerd dat 7 op de 10 jongeren beginnen te roken voor hun 18e en dat ze daartoe vooral aangezet worden doordat ze medestudenten zien roken. Dat zal dus nu niet meer het geval zijn.”

‘We verwachten dat we rokers nog vaak moeten aanspreken’

Andrae verwacht wel enige weerstand tegen het verbod. ,,We hebben eerst intern onderzocht hoe medewerkers en studenten op het beleid reageren, waarop alle rookruimtes zijn gesloten. Verder komen er op alle locaties bordjes en dergelijke waarmee we iedereen blijven herinneren aan het feit dat het Drenthe College echt rookvrij is.”

Medewerkers én studenten zijn met elkaar verantwoordelijk voor de handhaving. ,,We verwachten dat we rokers nog vaak moeten aanspreken. Dit is een proces dat enige tijd zal duren. We geven iedereen de tijd om te wennen aan de nieuwe regels.”