Boeren gaan confrontatie met ME uit de weg en trekken zich terug in boerderij: blokkade bij Attero in Wijster opgeheven (update)

Onder de dreiging van een confrontatie met de mobiele eenheid van de politie hebben boze boeren de blokkade van Attero in Wijster woensdagochtend rond acht uur opgeheven.

De ongeveer 30 trekkers en vrachtauto’s zijn verplaatst naar een rustigere locatie nabij de afvalverwerker. De boeren hebben zich voor overleg teruggetrokken bij akkerbouw-en loonbedrijf Flikkert.

Bij de boerderij waar de boeren zich hebben verschanst, heeft zich een grote politiemacht verzameld. Bij de uitrit van de hoeve staat een lange rij politie- en ME-busjes.

De mogelijkheid dat de politie een fikse boete per tractor zou kunnen delen, heeft volgens de actievoerders geen rol gespeeld.

 

'Stelletje watjes'

,,De politie heeft de ME opgetrommeld. Die stond verderop op klaar’’, aldus een van de boeren, die geen trek had  in een harde confrontatie met de oproerpolitie.

Daar waren niet alle actievoerders het mee eens. ,,Stelletje watjes’’, riep een van hen toen de aftocht werd geblazen.

Nadat de blokkade was opgeheven, kwam de lange stoet wachtende vrachtwagens langzaam maar zeker in beweging en kon er na uren wachten worden gelost.

De boeren voeren actie bij Attero omdat de afvalverwerker volgens hen de grootste stikstofuitstoter van Drenthe is.