Josef B. kan na verlies kort geding niet bij hoorzitting zijn over illegale bouw boerderij in Ruinerwold

De 59-jarige Josef B. mag donderdag niet bij de hoorzitting in Zuidwolde zijn over de illegale verbouwing van de boerderij die hij huurde aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. Zijn advocaat Yehudi Moszkowicz spande een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat om af te dwingen dat hij aanwezig kon zijn.

De kortgedingrechter heeft B. woensdag in het ongelijk gesteld. Dat betekent dat hij donderdag niet door justitie naar het gemeentehuis van De Wolden hoeft te worden vervoerd. Timmerman B. zit sinds oktober in de gevangenis. Toen kwam aan het licht dat vader Gerrit Jan van D., samen met zes kinderen, negen jaar lang in het geheim in de boerderij heeft gewoond. Ook Van D. is opgepakt. Hij wordt als hoofdverdachte gezien.

Oostenrijker B. huurde de boerderij sinds 2010. Na de inval van de politie stelde de gemeente De Wolden vast dat het pand zonder de nodige bouwvergunningen was verbouwd. B. moet de boerderij van de gemeente in oude staat herstellen of een nieuw bouwplan en vergunning aanvragen. De Oostenrijker hangt een dwangsom van 50.000 euro boven het hoofd. Moskowicz is in bezwaar gegaan. Daarover wordt donderdag een hoorzitting gehouden.

Onvoldoende beveiliging

B. zit nu ter observatie in het Pieter Baan Centrum (PBC). De plaatsvervangend-directeur van het PBC liet vorige week aan de advocaat weten dat de verdachte niet naar het gemeentehuis mocht, omdat in het gebouw onvoldoende beveiliging is. De rechter is het met die beslissing eens. De uitspraak is niet nader gemotiveerd.