Niet corona, maar te weinig kalveren doen keuring Rouveen de das om

Rouveen – De kalverkeuring van KOC Rouveen Staphorst op 19 september gaat definitief niet door. Dat heeft het bestuur dinsdagavond besloten nadat het minimum aantal inschrijvingen van 30 niet gehaald was. „Wij hadden er wel zin in, zeker omdat er in coronatijd al zo weinig doorgaat. Blijkbaar durven mensen het toch niet aan in deze onzekere tijd", laat het teleurgestelde bestuurslid Jeanet Timmerman weten.

Het zou de achtste keuring geweest zijn van de kalveropfokclub, een evenement waar normaal gesproken 85 dieren gekeurd worden. „We hebben vorige week de aanmeldingstermijn verlengd tot 6 juli en daar via Facebook aandacht voor gevraagd. We hadden toen krap 19 deelnemers en dat was veel te weinig. We besloten dat 30 het minimum moest zijn. We telden de babykalveren niet mee. Uiteindelijk kwamen we op 26."

Definitief besluit

Te weinig dus en daarmee werd woensdag het slechte nieuws gebracht. Het leverde reacties op dat het heel jammer was, maar het besluit is definitief, zelfs als zich nu nog boeren melden met kalveren. De afgelasting is zuur voor het bestuur, dat zich ervan bewust was dat het de kalverkeuring in september in een tijd zat, dat evenementen weer georganiseerd mochten worden. Er was groen licht van de gemeente Staphorst en alles werd in gang gezet. „Als het uiteindelijk toch niet mocht, zouden we dat in augustus wel weten. We hebben alles opgestart, van het openen van de inschrijving tot het benaderen van sponsoren. Normaal hebben we er ook pinken en vaarzen bij, maar die categorieën hadden we sowieso al geschrapt. Dan konden we bij slecht weer ook in de schuur de anderhalve meter garanderen", licht Timmerman toe.

Het bestuur is teleurgesteld, maar kijkt straks gewoon weer naar 2021. „Wij hadden zoiets van: kom op, we hebben weer wat. Laat de mensen maar komen! We hadden ook onze veiligheidsmaatregelen getroffen. En ik weet dat wij vroeg zijn met de inschrijving, maar dat moet ook wel. We zitten nu vol in de zomerperiode. Onze normale route is dat we na de aanmeldingen de dieren in rubrieken plaatsen, daarna verzamelen we de advertenties voor het keuringsboekje bij onze sponsoren, en gaat dit naar de drukker. Het boekje moet klaar zijn voordat de dieren in augustus naar het bloed tappen gaan. Dan heb je wel zo’n lange periode vooraf nodig."

Het zevenkoppige bestuur heeft er volgens Timmerman nog steeds zin in. „We zijn allemaal betrokken bij de veehouderij. Een kalverkeuring is zo mooi. Een veehouder is vol passie met zijn dieren bezig en betrekt er op een leuke manier de kinderen bij. Dat is zo mooi om te zien."