'Bejaarde bewoner van oude boerderij met groot crystal meth-lab in Kerkenveld is zeker geen doorgewinterde crimineel'

Wie zitten er achter het grote drugslab dat onlangs is aangetroffen in het voormalige bedrijfsgedeelte van een boerderij in aan de Riegshoogtendijk Kerkenveld? De 73-jarige bewoner is als enige opgepakt. Maar het is duidelijk dat hij het professionele crystal meth-lab nooit in zijn eentje kan hebben gerund.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat desgevraagd weten dat de rechtbank het voorarrest van de bejaarde man met drie maanden heeft verlengd. Of er al meer verdachten in beeld zijn, is niet duidelijk. Advocaat Fred Kappelhof, die de inwoner van Kerkenveld bijstaat, weet het elk geval niet. Volgens het OM is het onderzoek in volle gang.

Stafpleiter Kappelhof zegt dat zijn cliënt wel verklaringen heeft afgelegd bij de politie. Maar hij heeft geen namen genoemd. De geproduceerde drugs die zijn gevonden, hebben en waarde van miljoenen euro’s. Dat meldde de politie eind juni na de ontdekking van het lab. Het gaat dus om zware drugscriminaliteit. Namen noemen tegen de politie is levensgevaarlijk in die wereld. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de verdachte hierover nog weinig concreets loslaat.

Voor het eerst in de gevangenis

De inwoner van Kerkenveld is volgens zijn advocaat zelf zeker geen doorgewinterde crimineel. Kappelhof zegt dat hij nooit eerder in de gevangenis heeft gezeten. „Hij zit nu voor het eerst vast. Het is voor iedereen zwaar om vast te zitten. Het is helemaal zwaar voor iemand die, zoals hij, op leeftijd is en het nooit eerder heeft meegemaakt."

Het kwam voor de advocaat niet als een verrassing dat het voorarrest deze week door de rechtbank is verlengd tot aan de eerste openbare strafzitting. „Daar moet je reëel in zijn, als je kijkt naar de omvang van wat is aangetroffen. Veel kan ik er verder niet over zeggen. Want ik moet het proces-verbaal nog krijgen." Crystal meth, dat in het lab werd gemaakt, is zeer verslavend. De productie van deze synthetische drug in Nederland neemt volgens de politie toe en is gericht op de export naar het buitenland.

Drugsafval in gierkelder

Het pand in Kerkenveld is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanwege de gevaren voor de volksgezondheid onbewoonbaar verklaard. Het vermoeden bestaat dat drugsafval is geloosd in de gierkelder onder de boerderij. Het drugslaboratorium zat op de eerste verdieping van het bedrijfsgedeelte van de oude boerderij. Buurtbewoners hebben eerder verteld dat de verdachte er ongeveer zeven jaar woonde. De eerste openbare zitting in de strafzaak tegen de 73-jarige verdachte wordt waarschijnlijk in de loop van september of begin oktober gehouden.

 

Door: Daniëlle Molenaar


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!