Duits slachthuis koopt luchtzuiveringssysteem uit Ruinen om corona te bestrijden. Of het werkt? 'Ik heb er geen bewijs voor, maar het is wel zo'

Ruinen - Het bedrijf Best Air Choice in Ruinen zegt het luchtzuiveringssysteem te hebben dat alle virussen, bacteriën, en schimmels doodt. Ook Covid-19. De eerste apparaten zijn verkocht aan een grote slachterij in Duitsland.

Grote slachterijen, met name ook in Duitsland, zijn hard getroffen door Covid-19. Door de werkomstandigheden in de slachterijen raakten honderden mensen besmet met het coronavirus. Veel slachterijen waren virushaarden en werden gesloten.

Garantie

Directeur Arie Brals van BAC is er van overtuigd dat zijn vinding de lucht virusvrij kan maken. „Voor honderd procent kan ik niet garanderen, want daar heb ik geen bewijs voor. Maar het is wel zo. En die overtuiging heeft ook de grote slachterij - ’een bekende naam in Duitsland’ - waar ik de eerste exemplaren inmiddels heb geplaatst. En er is al veel meer belangstelling vanuit die hoek."

De basis van de vinding van Brals is de ComAir 20 T, een luchtbehandelingssysteem dat in Amerika veel wordt toegepast in ziekenhuizen, casino’s en bejaardenhuizen. De ComAir is geüpdatet en Brals heeft er een reactiekamer omheen gebouwd. Hier wordt de al gereinigde lucht na behandeld met UV-C licht - ‘dan heb je 99 procent al opgeschoond’ - en de ozon doet de rest.

Gevaarlijk

UV-C en ozon zijn als toepassingen niet ongevaarlijk. UV-C is een lichte röntgenstraling en wie in dit paarse licht kijkt loopt het gevaar blind te worden. Ozon werkt desinfecterend, maar is ongezond om in te ademen.

In de reactiekamer van Brals kunnen beide probleemloos worden toegepast, zegt hij. „Absoluut zonder gevaar, de veiligheid is gewaarborgd." Het proces is inmiddels gepatenteerd. De rechten van de ComAir liggen bij de Amerikaanse producent waar Brals mee samenwerkt. Het systeem kan 20 kuub lucht per minuut reinigen.

Waterontharders

Brals begon in 1992 met Best Water Choice en richtte zich aanvankelijk op waterbehandelingssystemen om grondwater te ontijzeren en leidingwater te ontharden. In 2002 kwam daar RoyalWell bij, waterkoelers voor bedrijven die gevuld werden met behandeld water dat Brals uit zijn eigen bron in Ruinen haalde.

Daarna ontwikkelde hij samen met zijn Amerikaanse partners Omega waterontharders. Brals liep daarmee voorop met de toepassing om hard water thuis en in bedrijven te ontharden. Een methode die nu al bij veel huishoudens zijn intrede heeft gedaan.

‘Lucht recyclen moet’

Best Water Choice werd verkocht en is nog steeds actief vanuit Ruinen. Brals ging verder met BAC. Hij ging onder meer aan de slag met actieve zuurstof om zo virussen en bacteriën te bestrijden en lucht te reinigen. De methode wordt toegepast in wasserijen bijvoorbeeld om de ziekenhuisbacterie MRSA te bestrijden, maar ook in kippenschuren en kalvermesterijen.

Brals verwacht veel van zijn nieuwste vinding. „Na Covid-19 komt er weer een ander virus. Overal waar mensen binnen in een ruimte bij elkaar komen, moet lucht worden gerecycled en gereinigd. Er moet dus wel iets gebeuren op dat gebied."

 

Door: Henk Wollerich