Zorgen én opluchting bij bestuur Over Entinghe; voor Dwingeler dorpshuis blijft het vijf voor twaalf

Zorgen en opluchting strijden om voorrang bij de bestuursleden van Over Entinghe. Het is nog altijd vijf voor twaalf voor het dorpshuis van Dwingeloo.

Hoge onderhoudskosten. Een aflopend erfpachtcontract. Noodzakelijke investeringen om het gebouw te moderniseren en verduurzamen. Doorlopende personeelslasten. Aan kopzorgen geen gebrek voor het bestuur van Over Entinghe, het dorpshuis van Dwingeloo. En toen kwam daar de coronacrisis nog eens overheen!

De gevolgen van de virusuitbraak drukken nog altijd op de boekhouding van het dorpshuis. Koren hebben van het RIVM nog geen vrij baan gekregen, ook niet voor repetities. Ze mogen samenkomen, maar dienen onderling nog steeds de anderhalve meter afstand aan te houden.

,,Dat lukt niet in Over Entinghe”, legt secretaris Diet Prinsen uit. Ook moet de oefenruimte 24 uur per dag worden geventileerd. In het Dwingeler dorpshuis repeteren Intermezzo, de Piratenladies en het Popkoor.

Motie geeft Over Entinghe even lucht

De toch al niet geringe geldzorgen zijn er alleen maar nóg groter door geworden. Zo groot dat de gemeenteraad van Westerveld pas al met algemene stemmen een motie aannam die Over Entinghe even lucht moet geven. De eind dit jaar aflopende erfpachtovereenkomst met de gemeente wordt met twee jaar verlengd. Een denktank, met daarin het bestuur van het dorpshuis, de gemeente en plaatselijke ondernemers, moet aangeven hoe verder te gaan.

Diet Prinsen klinkt opgelucht. Ze is ‘heel blij’ met de motie. ,,We zijn al druk bezig de denktank samen te stellen.” Tegelijk liggen oplossingen voor de financiële sores bepaald niet voor het oprapen. ,,Over Entinghe is bijvoorbeeld geen horecagelegenheid. Wij kunnen gebruikers niet dwingen iets te consumeren. Veel verenigingen zijn zelfvoorzienend. Ze zetten zelf koffie en thee en ruimen na afloop ook zelf op.”

Zodoende moet het dorpshuis, dat niet voor de eerste keer de noodklok luidt, het voornamelijk van de huurpenningen hebben. Intussen dienen de twee parttime-beheerders wel gewoon te worden doorbetaald. Prinsen: ,,Daar zal de denktank zeker ook naar kijken. Een optie is om voor het beheer volledig met vrijwilligers verder te gaan.”

Geen geld voor nieuw dak

Over Entinghe is een voormalige landbouwhuishoudschool. Het in 1954 opgeleverde pand voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Op diverse plekken schreeuwt het gebouw om onderhoud. Prinsen: ,,Het dak is bijvoorbeeld niet al te best. Volgens het onderhoudsplan zou het compleet vernieuwd moeten worden.” Maar geld daarvoor is er niet.

Meer verenigingen en meer activiteiten zouden een geschenk uit de hemel zijn. Een verhoging van de huurtarieven lijkt onvermijdelijk. Volgens de secretaris staan de gebruikers van het dorpshuis ‘daar ook wel voor open’.

In de gemeenteraad werd al gesuggereerd om verder te kijken dan alleen naar Over Entinghe. Het gaat toch niet om het dorpshuis als zodanig maar om de dorpshuisfunctie? Kunnen de activiteiten niet naar de sporthal worden verhuisd?

‘Bestuur doet niet sentimenteel’

Prinsen zegt dat het bestuur niets op voorhand afwijst: ,,We doen niet sentimenteel en stellen ons zakelijk op. Maar of de sporthal dan zo geschikt is? In Over Entinghe zijn er avonden dat we drie verschillende verenigingen tegelijk over de vloer hebben. Dan zou er bij de sporthal toch iets moeten worden bijgebouwd.”