InShape groeit naar juiste vorm

Aangeboden door: Rabobank Meppel-Staphorst-Steenwijkerland

Edwin Keet en zijn partner Marlou Bloemendaal wacht een nieuwe uitdaging. De eigenaren van InShape Fitness & More verlaten in augustus de knusse sportschool aan de Markt in het centrum van Staphorst en verhuizen met hun bedrijf naar een prachtige, duurzame nieuwbouwlocatie aan de Houtdraaier.

Op het bedrijventerrein Oosterparallelweg aan de oostelijke zijde van de spoorlijn die Staphorst doorsnijdt, kunnen de twee verder werken aan hun toekomstplannen.

Al meer dan 10 jaar is Edwin nu betrokken bij de sportschool in hartje Staphorst. Toen hij er aan de slag ging was het nog bekend onder de naam Zunni. Na er eerst als fitness- en groepslesinstructeur zijn uren gedraaid te hebben, deed de kans zich voor om de sportschool van John en Henriëtte Zunnebeld over te nemen. De nu 43-jarige ondernemer hapte samen met zijn partner Marlou toe. Het betekende een aanslag op hun spaarcenten, maar daarmee kwam wel een gezamenlijke droom uit: een eigen sportschool. In de voorbije jaren groeide InShape gestaag. Terwijl in het gebouw waar heel vroeger appartementen gevestigd waren steeds meer ruimtes in gebruik werden genomen voor sportschoolactiviteiten, groeide ook het aantal leden mee. “Dan ga je ook wel eens nadenken over de toekomst. Wat willen wij met onze sportschool en kunnen we wat we willen wel realiseren op de plaats waar InShape nu gevestigd is? Het antwoord op die vraag volgde al snel. Nee dus. De locatie op de Markt was ongeschikt voor verdere uitbreiding”, zo vertelt Edwin die de voormalige Arnhemse basisschoolleerkracht Marlou (36) ontmoette op de, ja hoe kan het ook anders, sportschool.

Maar wat dan? Verhuizen naar een bestaande locatie? Dat was natuurlijk een optie. Maar waar vind je een pand dat voldoet aan de wensen. Edwin en Marlou die ondertussen het onderwijs achter zich heeft gelaten, waren er al snel uit. Als ze hun droom wilden verwezenlijken en daarbij ook nog eens aan hun eigen toekomst wilden werken, dan moest het nieuwbouw worden. “Ja, en dan ga je om je heen kijken wat je daarvoor nodig hebt. Als eerste volgt er dan natuurlijk een gesprek met een bank, want de plannen moeten wel gefinancierd worden. Maar welke bank dan? Veel tijd om daar over na te denken hebben wij niet nodig gehad. De Rabobank zat hier in het dorp om de hoek, onze financiën waren daar al ondergebracht en de mensen kenden wij ook nog eens. Niet alleen van onze bankbezoeken, maar ook al van de Bootcamplessen die wij verzorgd hebben voor het personeel op de Rabobank-vestiging in Meppel. Dichtbij dus en dat voelde direct al heel vertrouwd.”

In een eerste gesprek begin 2019 met Jeroen Gerrits, accountmanager MKB bij de Rabobank, lichtten de jonge ondernemers hun plannen toe. Waarom uitbreiden, vernieuwen en een nieuwe stap in het ondernemerschap zetten. “Al snel werd duidelijk dat de plannen kans van slagen hadden. In de vervolggesprekken werden de kaders duidelijk waarbinnen onze droom gerealiseerd zou moeten worden”, zo vertelt Edwin die Jeroen ook al had ontmoet als fanatiek deelnemer aan de Bootcamplessen. Hij vervolgt: “Wat kan wel, wat kan niet. Waar moeten wij opletten, wat zijn de valkuilen. Hoe zorgen we er voor dat ons bedrijf in de toekomst ons pensioen wordt? Toen dat allemaal duidelijk was, zijn wij aan de slag gegaan met de architect en de aannemer. Dan komt er uiteindelijk weer een moment dat je met de bank, en in ons geval met Jeroen, om tafel gaat om te kijken of alles wat je voor ogen had ook past binnen de kaders. En dat was gelukkig het geval waardoor we aan de slag konden.” Keet benadrukt dat voor de coronacrisis alles al rond was. “En dan komt ineens de mededeling dat de deur op slot moet. Van het ene op het andere moment ligt alles stil. Gelukkig stond onze Rabobank-man Jeroen op dat moment ook voor ons klaar. Natuurlijk nam de financiële druk toe. We hadden wel te maken met dubbele lasten. Voor de huidige locatie de huur en ook nog eens de nieuwbouw die al gestart was. Gelukkig zijn we daar in gezamenlijk overleg goed uitgekomen.”

Op de nieuwe locatie kunnen Edwin en Marlou vanaf augustus weer jaren verder. “We hebben gekozen voor een gebouw dat met een warmtepomp en zonnepanelen nagenoeg energieneutraal is. Dat past ook bij onze filosofie. Wij zijn bezig met gezond, willen graag mensen fitter maken. We hebben er voor gekozen om dat op een manier te doen die bij het bedrijf InShape past. Dus geen grote sportschool zonder persoonlijk contact. We hebben geprobeerd, door bijvoorbeeld kleurgebruik, om een huiselijke, laagdrempelige omgeving te creëren. Natuurlijk voorzien van de modernste, nieuwe fitnessapparaten waardoor trainen ook steeds functioneler wordt omdat bijvoorbeeld lopen of fietsen op onze apparaten steeds meer de werkelijkheid benadert.” Edwin vervolgt: “Ook gaan we ‘virtuele groepslessen’ aanbieden. Een uitkomst voor mensen die willen trainen wanneer het hen uitkomt. Die zijn nu op elk gewenst moment van de dag welkom om alleen of samen met anderen een les te volgen. Die hoeven dus niet meer te wachten op de daadwerkelijke groepsles. Overigens sluiten deze lessen aan op de workouts die we sinds het uitbreken van het coronavirus al online aanbieden. Lessen van een half uurtje die je thuis kunt doen en aansluiten bij wat je op de sportschool doet.”

Belangrijk voor Edwin en Malou is dat de klanten die bij InShape sporten zich ook in de nieuwe situatie ‘thuis, welkom en prettig voelen’. “En voor het overige verandert er niet heel veel. De goede sfeer, uitstekende begeleiding en persoonlijke aandacht die de klant van ons gewend is, blijft. En iedereen blijft welkom: onervaren, ervaren, jong of oud, man of vrouw.”

Schakeltje in het succes

Is elk financieringstraject gelijk? Aan de basis natuurlijk wel, maar in de praktijk gaat het altijd over op maat gemaakte overeenkomsten. Financieringen die passen bij de ondernemer en de onderneming. Belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat de verplichting die de ondernemer aangaat ‘niet mag knellen’. Hij of zij mag dus niet wakker liggen van de huur of de rente die aan het einde van de maand nog betaald moet worden.

In het contact met Edwin en Marlou werd ik als accountmanager MKB gegrepen door de passie en drive van deze ondernemers. Vanaf het eerste contact hebben we samen toegewerkt naar een plan om de droom die de ondernemers met InShape hadden, te kunnen verwezenlijken. Elk financieringstraject begint eigenlijk als en soort ‘bind date’. Een bijeenkomst waarin je met elkaar kennismaakt, voorzichtig aftast en de ondernemer en de onderneming beter leert kennen. Met Edwin en Marlou was er gelijk een ‘klik’. Misschien wel omdat ik zelf ook graag sport en me goed kan verplaatsen in de manier hoe zij over bepaalde thema’s denken. Voordeel van de Rabobank is, dat de bank echt dicht bij de samenleving staat. Ook in dit geval hadden we daar profijt van, want Edwin kende mij ik kende Edwin. Het ijs was dus al snel gebroken en in een eerste gesprek hebben we de toekomstplannen verkend. Omdat dat er allemaal prima uitzag heb ik vrij snel daarna de toezegging gedaan om er voor te zorgen dat de toekomstplannen van Edwin en Marlou door konden gaan. Eerst de financiële kaders besproken en toen deze duidelijk waren, een financieel rendabel plan op tafel gelegd. Edwin en Marlou konden met dit plan op pad om in alle rust hun eigen huiswerk te doen. Dus gesprekken voeren met architecten en aannemers om uiteindelijk weer met mij om tafel te gaan om vast te stellen dat wat we in eerste instantie besproken hadden nog steeds actueel was. Dus aan het werk binnen de gestelde kaders. Zo hebben we samen toegewerkt naar een plan dat bij InShape past. En dat maakt mij elke keer weer trots. Je bent onderdeel van een plan dat je samen hebt gemaakt en een schakeltje in het succes van de ondernemer.

Jeroen Gerrits, accountmanager MKB Rabobank Meppel-Staphorst-Steenwijkerland