Edwin Duim en spelers VHK zoeken het hogerop

Sint Jansklooster - De spelers van VHK hadden hem voorgesteld om begin augustus alweer te beginnen, om zo in zeven weken toe te werken naar de start van de nieuwe voetbalcompetitie. Dat werd trainer Edwin Duim (52) wat al te gortig.

Nu wordt het een week later in de corsoloze periode, maar het tekent wel de gretigheid van de groep, zegt een tevreden Duim. De oefenmeester straalt aan alle kanten uit dat hij het naar z’n zin heeft bij de zaterdagvierdeklasser. Niet zo gek ook, want VHK kende een prima voetbalseizoen, dat echter voortijdig strandde. De ploeg stond toen op een derde stek.

Duim zei in november al ja tegen een nieuw seizoen in Sint Jansklooster. De spelersgroep was op haar beurt unaniem te spreken over de oefenmeester. Op naar een nieuw en volledig seizoen, waarin Duim verder wil bouwen, kneden en smeden aan zijn jonge ploeg.

Credits

„VHK is de laatste jaren vaak als vijfde of zesde geëindigd. Ik wil stappen maken met deze club en meehelpen te bouwen, zodat VHK op termijn een stabiele derdeklasser wordt”, zo liet deze voormalige linksback van PEC Zwolle vorig jaar optekenen in de Voetbalkrant. „We zijn afgelopen seizoen gaan bouwen aan een nieuw team. In voorgaande jaren bestond de selectie uit wat oudere jongens, een paar spelers van halverwege de twintig en een aantal jonkies. Dat botste weleens. Dit jaar hebben we een heel jonge groep, gemiddeld zo’n 21 jaar. En we hebben het gewoon goed gedaan. Credits voor de groep.”

Duim zette bij zijn komst – hij moest als assistent bij SC Genemuiden, net als hoofdtrainer Jan van Raalte en collega-assistent Dick Lindeboom, in 2018 voortijdig vertrekken – op een andere speelwijze in. Meer voetballend vanuit achteruit, minder snel de lange bal. Het sorteerde meteen effect, ook omdat Duim daar de spelers voor heeft. „Ze zijn leergierig, maar je moet ze ook niet te veel opdrachten geven. Met de beleving zit het wel goed, ze gaan er écht voor. Of ik als oud-prof soms moeite heb met het niveau? Nee hoor, die knop heb ik jaren geleden al omgezet. De trainingsopkomst was ook meteen goed en we kenden een prima voorbereiding. Vervolgens wonnen we in de eerste competitiewedstrijd met 7-0 van Nieuw Ballinge en speelden we de week erna uit gelijk tegen Vitesse’63. De verwachtingen waren vanaf dat moment heel hoog. Daarna verloren we echter thuis en toen lag het verwachtingspatroon ineens weer een stuk lager. Die wisselvalligheid hoort erbij, weet ik inmiddels als trainer. Dat heeft echt te maken met het feit dat we een heel jonge groep hebben. We hebben twee keer met 6-0 gewonnen, en een keer met 4-0. In de laatste wedstrijd voor de corona-uitbraak verloren we met 4-0. Dat kan een keer gebeuren, sterker nog: als staf hadden we dat al wat eerder verwacht. We hadden ook zoiets van: laat het maar gebeuren. Het zet zo’n groep aan het denken van: wat ging er mis, welke fouten zijn er gemaakt. Een aantal jongens trok meteen het boetekleed aan. Je ziet bepaalde spelers dan ook opstaan die een leidersrol willen vervullen. Ik vind dat mooi om te zien.”

Aanpassen

Uiteindelijk won VHK tien van de zeventien wedstrijden, speelde het drie keer gelijk en verloor het viermaal. „De noordelijke vierde klasse is voetballend gezien geen verkeerde klasse. Er wordt écht gevoetbald en het is niet alleen maar fysiek. Wat ik leuk vond, is dat een aantal clubs rekening met je gaat houden en zich gaat aanpassen. Verder kwamen er weer toeschouwers kijken die een poosje niet hier geweest zijn. Daardoor is de entourage ook weer wat verbeterd. Er wordt in de positieve zin weer over VHK gepraat en dat is toch wat je wilt. VHK is ook een kleinschalige club. Soms gaan de dingen niet zo goed en gaat het er even niet zo vriendelijk aan toe. Dat hoort erbij. Wat ik heel belangrijk vind, is dat een vereniging een duidelijk plan heeft en ook waarmaakt wat toegezegd wordt.”

Zoals Duim zelf al aangaf: VHK wil de weg naar de derde klasse bewandelen. Een termijn zit daar niet meteen aan gekoppeld. Sterker nog: de oefenmeester die eerder ook IJVV, Hellendoorn en Lemelerveld onder z’n hoede had, maakt een voorbehoud met betrekking tot het nieuwe seizoen. „Ik denk dat we met de huidige selectie een kleine pas op de plaats moeten maken. Met het stoppen van Berry Hetebrij en het vertrek van Thomas Witte, die naar DESZ is gegaan, leveren we negentien doelpunten in. Yaniek Elken komt over van DESZ, hij is een echte linkspoot. En Chris Oosterhof schuift door vanuit Onder 19. We hopen komend seizoen op een periodetitel, maar dat wordt niet eenvoudig. We weten namelijk met z’n allen dat we nog stappen moeten maken.”