Ondernemen in Meppel: Olaf ten Hoopen
Door Olaf Ten Hoopen

Doe de parachutetest

Lekker in de vrije val. Zweven met vier ledematen gestrekt. Volle kracht omlaag. Springen uit het vliegtuig. Dat is echt alleen leuk als je parachute werkt. Veel ondernemers weten op dit moment niet of ze in een vrije val zitten of komen. Veel ondernemers weten ook niet precies of hun parachute werkt. Tijd dus voor actie.

Er zijn in deze onvoorspelbare tijd vier verstandige acties te ondernemen. Ten eerste is het goed om nu alle beschikbare parachutes ook daadwerkelijk te gebruiken. De overheidsmaatregelen voor ondernemers moet je nu dus optimaal en eerlijk benutten. Zodat je nu de crisis doorkomt en dat later dit jaar of volgend jaar ook kunt verantwoorden naar diezelfde overheid.

De tweede actie is om een liquiditeitsplanning te maken aan de hand van marktscenario’s. Je gaat uit van een aantal mogelijke crisis-ontwikkelingen, begroot kosten en omzet en hebt inzicht in de geldstromen die daardoor ontstaan. Als er tekorten dreigen te ontstaan in negatieve scenario’s bedenk dan nu al hoe je voor optimale cash kunt zorgen in dat scenario.

De derde actie is om de parachute van je juridische structuur te testen. Dat doe je door een worst case scenario als uitgangspunt te nemen. Stel, je bedrijf werkt vanuit een B.V. Als dat bedrijf omvalt, hoe gaat het dan ongeveer ? Is de hele juridische kerstboom dan aan de beurt of alleen de werkmaatschappij? Ben je in privé ook de Sjaak? In een goed onderhouden juridische structuur is zelfs het worst case scenario van omvallen een optie voor de ondernemer omdat de rest van het vermogen dan niet meegetrokken wordt. Dit is echt belangrijk.

Tenslotte: leer de lessen van deze plotselinge veranderingen en schrijf ze nu op. Welke zaken ga je in het vervolg absoluut anders doen? Hoe zorg je voor genoeg flexibiliteit en genoeg risico-beperking zonder dat de kansen daardoor ook afnemen? Kun je schakelen in zowel omzet als kosten? Misschien kun je andere producten verkopen, je dienst aanpassen, medewerkers bijschakelen of afschakelen.

Deze tijd vraagt veel van het ondernemerschap. Er gaat in goede tijden altijd veel op gevoel maar in deze tijd is het gevoel alleen niet genoeg. Naast energie is er ook gewoon inzicht voor nodig. Zorg voor dat inzicht zodat je daarna met inzicht weer kunt vertrouwen op je ondernemerschap. Omdat je alle scenario’s al hebt beleefd in je voorbereiding. Veel succes!


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!