Hoe groen is jouw omgeving?

Meppel - Atlas Leefomgeving lanceerde onlangs een nieuwe tool: Check je plek. Met deze tool krijg je na het invullen van je adres met één klik op de knop een overzicht van de kwaliteit van jouw leefomgeving.

Dat is handig als je wilt weten hoe groen jouw buurt is en hoeveel schaduwrijke bomen er staan. Of als je wilt zien hoe warm het bij jou in de buurt in de zomer kan worden.

Daarnaast krijg je informatie over de hoeveelheid stikstofoxiden en fijnstof. Ook informatie over de hoeveelheid geluid in de omgeving ontbreekt niet. Bovendien wordt aangegeven hoeveel kinderdagverblijven, supermarkten en huisartsen er in de omgeving te vinden zijn.

Een proef op de som leert dat de tool niet heel nauwkeurig is. Zo scoort het kantoor van de redactie van deze krant heel goed op het gebied van schaduwrijke bomen in de buurt. Het kantoor ligt echter ingeklemd tussen de C.F. Bekinkbaan, een grote stenen vlakte die parkeerplaats heet, de spoorlijn en de Parallelweg. Schaduw is in hete zomers vaak ver te zoeken. Ook qua zomerhitte zit de tool er toch een beetje naast. De hoeveelheid lawaai wordt wél goed weergegeven. Met de treinen en het verkeer is een rood icoontje op zijn plaats.

Het is ook wel fijn om te weten dat er ‘s nachts vanaf kantoor 481 sterren zichtbaar zouden moeten zijn en dat het station slechts op 600 meter afstand ligt.

https://www.atlasleefomgeving.nl/check-je-plek