Dorpshuis 't Neie Punt in Ruinen houdt deuren tot einde van het jaar dicht: 'Te grote kans op besmetting kwetsbare ouderen'

Dorpshuis ‘t Neie Punt in Ruinen heeft besloten om de deuren de rest van het jaar gesloten te houden. Dat bevestigt Mariska Roeters namens het bestuur van het dorpshuis.

‘t Neie Punt bestaat sinds 2018 en is gevestigd in het zorgcentrum van Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD) in Ruinen. Een invulling waarbij dorpsverenigingen kaarten, zingen of een quiz houden, en er tegelijkertijd ook ruimte is voor ouderen van de zorginstelling. Een samenwerking die ervoor moet zorgen dat ouderen en jongeren makkelijker met elkaar in contact komen.

Die kruisbestuiving heeft nu even een keerzijde, zegt Roeters, bestuurder bij ZZWD. „We moesten een keuze maken met het oog op het nieuwe seizoen, na 1 september. Dan moeten we toch gaan voor de gezondheid van onze cliënten. Dus hebben we besloten geen verenigingen en andere gebruikers toe te laten voor de rest van het jaar.”

Als er na de zomer veel mensen naar het dorpshuis komen, is er bij besmetting ook meteen grote kans op verspreiding, zegt Roeters. „Er is nog veel onbekend over een eventuele ‘tweede golf’ in het najaar, maar verspreiding onder onze kwetsbare ouderen moeten we hoe dan ook zien te voorkomen.”

Alternatieven tot aan de kerst

Een zware dobber voor de verenigingen, die juist na alle versoepelingen in het coronabeleid weer hadden gehoopt ‘los te kunnen gaan’ na de zomer. Dat snapt Roeters volkomen. „Maar deze beslissing hebben we, als dorpshuis en ZZWD, gezamenlijk gemaakt. Alle vrijwilligers staan nu juist op. We zijn met zijn allen op zoek naar alternatieven tot aan de kerst.”

Roeters zegt dat de verenigingen niet bij een locatie van de ZZWD zullen worden ondergebracht, omdat elke locatie wel raakvlakken heeft met de oudere risicogroepen.

Of de sluiting ook financiële gevolgen heeft voor het dorpshuis zelf, kon Roeters nog niet zeggen. „Dat is iets wat we zeker nog gaan uitzoeken. Maar ik maak me daar nog niet heel veel zorgen over. Gezondheid gaat op dit moment gewoon voor.” Ze gaat ervan uit dat de samenwerking tussen de verenigingen en de ZZWD na de coronatijd gewoon zal blijven bestaan.