Coronacrisis maakt het honkbalclubs Blue Devils en Caps extra lastig

Meppel/Hoogeveen - In deze barre coronatijden hebben sportverenigingen het moeilijk om hun hoofd boven water te houden. Kantine-inkomsten worden node gemist en ook blijkt het lastig te zijn om leden voor de club te behouden. De honkbalverenigingen Blue Devils uit Meppel en Caps uit Hoogeveen hebben het momenteel extra lastig.

Blue Devils heeft te weinig leden om een seniorenhonkbalteam op de been te houden en Caps heeft niet eens de beschikking over een eigen terrein waar de wedstrijden kunnen worden gespeeld en daarom moet worden uitgeweken naar het Meppeler sportpark Koedijkslanden. Dit is voor beide honkbalverenigingen een verre van ideale situatie, bij de start van een nieuw honkbalseizoen.

De start van de nieuwe competitie - vanwege corona drie maanden later dan gepland! - verliep voor beide verenigingen trouwens wisselend. Blue Devils won zondag thuis met 18-3, terwijl de Hoogeveners in Hengelo met 19-4 klop kregen van High Tech Hitters.

Geleend

Met slechts acht spelende leden is het aantal honkballers bij Blue Devils naar een laagterecord gedaald. Desondanks nemen de Meppelers deel aan de competitie in de vierde klasse E. De spelers die het herenteam tekortkomt, worden van de junioren geleend. Bestuurslid Frank van Hooff: „Dit is beslist geen ideale situatie. En dat aanvullen moet ook in goed overleg gaan, want een juniorenspeler die zaterdags bij zijn team pitcher was, kun je zondags bij de heren niet nog eens hetzelfde laten doen. We hopen dat er nog wat spelers bij komen voor deze competitie, dat zou het allemaal wat gemakkelijker maken. Bij de jeugd gaat het juist wel goed. We hebben, samen met Caps, een juniorenteam en we hebben nog een aspiranten- en een pupillenteam. Ook hebben we een herensoftbalteam, dat zijn bijna allemaal oud-honkballers.”

Blue Devils telt ongeveer negentig leden, maar dat is inclusief niet-spelende en van hen zijn er nogal wat. Dat het aantal spelende leden niet opzienbarend is, ligt beslist niet aan het terrein, weet Frank van Hooff: „Ik denk dat we het beste honk- en softbalcomplex van het Noorden hebben en misschien zelfs wel van heel Noordoost-Nederland. Het wordt goed onderhouden door een groep oudgedienden en dat is natuurlijk geweldig.”

Een jaar of vier geleden werd in Meppel nog op een hoog niveau gehonkbald. Blue Devils speelde toentertijd nog in de overgangsklasse. Daarna daalde de hoofdmacht af naar de eerste klasse en sinds vorig jaar prijkt de naam van de Meppelers op de deelnemerslijst van de vierde klasse. „Ja, we zijn behoorlijk afgezakt en dat is jammer omdat we prachtige tijden hebben beleefd. Het was op een gegeven ogenblik echter niet meer te doen. Het aantal leden was niet meer toereikend en ook financieel lukte het niet meer. Nu is het ook nog leuk hoor, maar of we dat niveau van toen ooit nog eens terugkrijgen? Ik ben er bang voor.”

Ruim voldoende

De situatie in Hoogeveen is eveneens niet rooskleurig. Caps heeft al jaren geen eigen terrein meer, waardoor de thuiswedstrijden noodgedwongen in Meppel worden gespeeld. De trainingen zijn op het terrein van korfbalvereniging Thrianta in Hoogeveen. Over het aantal seniorenleden heeft Caps echter geen klagen. Volgens bestuurslid Ramon Mol zijn dat er meer dan dertig: „Ja, dat is in principe ruim voldoende voor een herenteam. We hebben ook weleens een tweede herenteam in de competitie gehad, maar dat bleek te lastig om vol te houden.”

Aanwas vanuit de eigen gelederen is bij Caps niet mogelijk. De vereniging heeft namelijk geen jeugdteams. „Omdat we geen eigen terrein hebben, kunnen we de jeugd te weinig bieden. Ouders gaan echt niet met hun kinderen naar trainingen in Meppel. We hebben wel een samenwerking met Blue Devils en die betreft de jeugd, maar er is weinig jeugd die daarvan gebruikmaakt.”

Mol weet dat er weleens gesprekken geweest zijn over een verregaande samenwerking of zelfs een fusie tussen beide verenigingen. „Er is weleens over gesproken, maar daar is het bij gebleven. Een fusie gaat in de toekomst waarschijnlijk ook niet gebeuren. Caps is echt een plaatselijke vereniging, met jongens uit Hoogeveen. Zouden we met Blue Devils verder gaan, dan weet ik zeker dat veruit het merendeel het voor gezien houdt. Dan spelen ze liever een wedstrijdje in Meppel en trainen ze op het veldje hier in Hoogeveen. Eigenlijk is dat te klein, want met de regelmaat van de klok verdwijnen er ballen in de bosjes rond dat veldje en die zijn lastig terug te vinden. Ik denk dat we op deze manier ieder jaar wel voor tussen de vijf- en zeshonderd euro aan ballen kwijtraken. Ja, dat is jammer, maar we blijven Hoogeveen trouw.”