Buurtbewoners verliezen spoedzaak over loswal Giethoorn

Den Haag/Giethoorn - De Raad van State heeft vandaag geweigerd om het nieuwe bestemmingsplan voor de loswal in Giethoorn te schorsen. De voorzieningenrechter van de Raad denkt vooralsnog dat dit plan de bevoorrading aan de loswal goed regelt en de overlast beperkt.

Daarom vindt de voorzieningenrechter dat vanwege de grote belangen voor de ondernemers en andere gebruikers van de loswal, de activiteiten voorlopig kunnen doorgaan.

Over een half jaar beoordelen of het nieuwe plan deugt 

Volgens de voorzieningenrechter moeten andere rechters van de Raad over ongeveer een half jaar maar beoordelen of het nieuwe plan inderdaad deugt. Dan moet ook uitvoerig worden gekeken naar de door omwonenden aangeleverde onderzoeken over lawaai, verkeersveiligheid en stikstof.

Belangenafweging

In deze spoedprocedure gaat het volgens de Raad vooral om een belangenafweging. Daarbij zal ook een brief hebben meegewogen die Gieterse ondernemers onlangs naar de Raad stuurden. Daarin vroegen ze om goed te kijken naar hun belangen. Een deel van Giethoorn is nu eenmaal alleen via het water bereikbaar. Voor het afleveren van goederen voor die afgelegen plaatsen is de loswal onmisbaar.

Heeft de gemeente genoeg moeite gedaan om alternatieve locaties voor de loswal te bedenken?

De Raad zal later ook nog kijken of de gemeente Steenwijkerland wel genoeg moeite heeft gedaan om alternatieve locaties voor de loswal te bedenken. En dan komt ook de vraag aan de orde of het laden en lossen zonder kranen of andere hulpwerktuigen wel voldoende is beperkt. Daar zit voor de omwonenden namelijk de grootste pijn, omdat deze vorm van laden en lossen enorm zou zijn toegenomen en de grootste overlast bezorgt.

Adrie van der Wel