Komeet NEOWISE is volgende week opnieuw zichtbaar

Havelte - Voor het eerst in vele jaren is er met het blote oog vanuit onze streken weer een komeet zichtbaar. Het is sinds de beroemde komeet Hale-Bopp uit 1997, een van de helderste kometen in de afgelopen 20 jaar.

Een NASA-satelliet (de Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer, afgekort NEOWISE) ontdekte de komeet op 27 maart 2020. Kometen danken hun naam aan de ontdekker en daardoor kreeg deze de naam NEOWISE.

IJs en gruis

Wanneer kometen de zon naderen, ontstaat de bekende staart. Op 3 juli naderde komeet NEOWISE de zon tot op 43 miljoen kilometer. Het object dat uit ijs en gruis bestaat, verloor daarbij veel materiaal en gassen, waardoor de spectaculaire staart zich verder ontwikkelde. De afgelopen week was de komeet rond middernacht laag boven de noordelijke horizon te vinden, maar de komende dagen klimt hij steeds hoger.

Op 22 juli passeert NEOWISE de aarde op een afstand van ruim 100 miljoen kilometer. Waarschijnlijk is hij dan ook nog met het blote oog  te zien, maar met een eenvoudige verrekijker gaat dat zeker lukken. Zelf de komende dagen de komeet proberen te vinden? Dan is een vrij uitzicht op de noordelijke horizon vereist. Kijk na 23.30 uur. ’s Ochtends vroeg is de komeet nog wat hoger aan de hemel in het noordoosten te vinden (tot 03.30 uur).

De foto bij de Havelter Hunebedden werd gemaakt door Hetty Mattaar op 15 juli.