Gemeente sommeert horeca om de anderhalvemetermaatregel te handhaven: dwangsom opgelegd

Meppel - Vier horecabedrijven in Meppel hebben gisteren of vandaag een brief van de gemeente ontvangen over de handhaving van de anderhalvemetermaatregel. „In Meppel hebben we geconstateerd dat er in en rond cafés onvoldoende afstand wordt gehouden”, vertelt burgemeester Richard Korteland.

In de brief wordt de ondernemers een dwangsom opgelegd. Deze wordt bij een volgende overtreding van de regels verbeurd verklaart. Korteland: „Ik realiseer me dat de boodschap vervelend blijft, maar het virus is niet weg en komt op bepaalde plekken zelfs weer heel snel terug.”

Laatste waarschuwing

Aanleiding voor de brief is de drukte die in de weekenden sinds 1 juni wordt waargenomen op terrassen en in de horecazaken. Richard Korteland: „Met name in cafés, blijkt het moeilijk om de regels (voldoende afstand en een vaste zitplaats voor iedereen, red.) te handhaven.” De brief is volgens een woordvoerder van de gemeente een ‘laatste waarschuwing’.

„Er gebeuren dingen die we niet willen”, zegt de woordvoerder. „Daarover zijn we met de horeca in gesprek. Een aantal bedrijven heeft al eerder een waarschuwing gehad.” 

Boetes of zelfs sluiting dreigt

Afgelopen zaterdag werden door de handhavers weer overtredingen geconstateerd. „Daarom stellen we vier ondernemers nu formeel op de hoogte dat er een dwangsom van 500 euro wordt geïnd als de situatie niet verbetert.”

De burgemeester zegt dat gemeenten en veiligheidsregio’s hebben afgesproken dat horeca-ondernemers en de klanten in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de regels. „Mocht een café stelselmatig de regels overtreden kunnen we niet anders dan ingrijpen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat locaties worden gesloten of dat er boetes worden opgelegd.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!