Wat is CNC frezen en welke materialen kun je hierbij gebruiken?

Aangeboden door: 3dhubs.com

Om een object te bewerken kun je gebruik maken van CNC frezen. Bij deze techniek zal het materiaal ronddraaien, waarbij gereedschap delen hiervan verwijderd. Dit zorgt ervoor dat je aan het einde van het procs dus een echt product hebt met een bepaalde vorm.

CNC frezen kan tevens uitgelegd worden met wat moeilijke woorden. Het is namelijk een subtractief productieproces. Dit houdt in dat het materiaal zal verwijderen uit metalen of plastic blokken of platen. Dit gebeurt op een snelle manier en zal leiden tot precisie producten met erg kleine toleranties. Het is enigszins vergelijkbaar met CNC draaien, maar toch is het wel degelijk anders. Hoe CNC frezen werkt en welke materialen je kunt gebruiken lees je hieronder. 

Zo werkt CNC frezen

Bij het CNC frezen zal er gebruik worden gemaakt van een CNC freesmachine, wat bijvoorbeeld een bedrijf heeft waar 3d printen Eindhoven ook mogelijk is. Dit apparaat wordt gebruikt om allerlei materialen te bewerken naar het gewenste eind resultaat. De freesmachine zal computergestuurd worden. Zo zullen dus de bewerkingen aan materiaal doorgegeven worden aan het apparaat. Nadat dit gebeurd is kan het materiaal onder de machine geplaatst worden. Vervolgens voert de CNC freesautomaat de bewerkingen uit. Hiervoor is dus weinig mankracht nodig, terwijl er alsnog veel freeswerk gedaan kan worden. Bij dit proces kan gebruik worden gemaakt van diverse materialen, waaronder aluminium, kunststof en hout. Hieronder lees je daar meer over. 

CNC frezen met aluminium 

Aluminium is dus één van de vele materialen die gebruikt kan worden in combinatie met een CNC freesmachine. Je kunt dit metalen materiaal in allerlei vormen frezen. Aluminium is dan ook zeer geschikt voor toepassingen waarbij het niet alleen licht, maar ook stevig moet zijn. Hierbij zou je onder meer kunnen denken aan een klein bordje met hierop een nummer. Dit kan bijvoorbeeld op een locker geplaatst worden, maar ook in een stadion op de stoelen. Het nummer kan hierbij gegraveerd worden in het bordje, waarna je de gravure kunt lakken met verf. Zo wordt het resultaat nog een stuk mooier. 

CNC frezen met kunststof 

Naast aluminium kun je dus ook gebruik maken van kunststof materialen bij het CNC freeswerk. Dergelijke materialen worden met name toegepast om andere materialen te vervangen. Hierbij kun je onder meer aan staal en hout denken. Hiervoor kiest men onder andere doordat kunststof materialen slijtvast zijn. Dit houdt in dat de geprinte objecten in de toekomst niet zullen slijten, terwijl ze ook niet gaan rotten. Dit zijn natuurlijk zeer zeker handige fysieke eigenschappen. Kunststof materialen zijn dan ook zonder twijfel populair bij het CNC frezen. Hierbij is het wel van belang dat je de juist techniek gebruikt, zo kun je nauwkeurige objecten creëren. Bovendien moet je het juiste materiaal gebruiken, want er zijn verschillende soorten kunststof waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan acrylaat en polycarbonaat. 

CNC frezen met hout 

Daarnaast kun je dus ook diverse soorten hout gebruiken bij het CNC frezen. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij de kunststof, want alle typen hout hebben natuurlijk verschillende eigenschappen. Hierdoor zullen ze zich stuk voor stuk anders gedragen onder een freesmachine bij dit proces. Daarnaast vergt het frezen van hout zeker aandacht. Dit is het geval doordat het van belang is dat de juiste gereedschappen worden gebruikt voor het snijden van het materiaal. Welke tools nodig zijn hangt namelijk af van het soort hout, want het moet natuurlijk wel op een mooie en gedetailleerde wijze bewerkt worden. Ook moet het hout zelf kwalitatief zijn om een perfect resultaat te kunnen ontwikkelen met behulp van een CNC freesapparaat.