‘Sambavoetbal’ bij SV Blokzijl in jubileumjaar?

Blokzijl - Wat hebben het leger, een koninklijk jubileum en een Braziliaanse voetballer met elkaar gemeen? SV Blokzijl heeft het allemaal. Maar er is meer. De vereniging uit de zaterdag 5e klasse heeft met een voltallig bestuur, een brede selectie en een nieuwe trainer, de wind vol in de zeilen. „In ons jubileumjaar willen we er staan”, vertelt voorzitter Jeroen van Duijvenvoorde.

Met zijn 26 jaar is het gemeenteraadslid voor de VVD in Steenwijkerland, één van de jongste voorzitters van het land. Begin dit jaar kwam er een nieuw bestuur. En dat was nodig ook, want Blokzijl, dat zo’n 130 leden heeft, gleed behoorlijk af. „Het dieptepunt was eigenlijk halverwege het seizoen 2017/2018, toen we het tweede elftal noodgedwongen moesten terugtrekken. Het jaar erop, was er geen tweede team, afgelopen seizoen wel weer. Bestuurlijk ging het ook niet helemaal goed. Een aantal bestuursleden stapte op, gelukkig wilden de penningmeester en de secretaris wel blijven. Je merkte ook dat het aantal vrijwilligers terugliep. Toen werd wel de noodklok geluid.”

Uiteindelijk is er op de jaarvergadering van 17 januari een nieuw bestuur van zeven leden gekozen. „Onder één voorwaarde, dat zowel de jeugd als de senioren goed vertegenwoordigd zouden zijn. Dat zijn toch vaak twee gescheiden werelden in een vereniging. En dat is gelukt. Zelf ben ik voorzitter geworden, maar dat hoefde niet per se. Ik ben een paar keer gevraagd en op een gegeven moment werd gezegd van ‘Jeroen als jij het niet wil doen, dan doet niemand het’, dus toen heb ik ja gezegd.”

Leider

Van Duijvenvoorde komt uit Vollenhove en heeft geen voetbalverleden. Judoën deed hij wel. Via vrienden kwam hij in aanraking met Blokzijl. „Vorig seizoen ben ik leider geworden van het tweede elftal. Heel leuk om te doen.”

Het eerste elftal kende afgelopen jaargang in de Drentse 5e klasse een bar moeilijk seizoen. Het eindigde voortijdig als voorlaatste met maar twee zeges. „In het eerste duel wonnen we van ‘De Belt’ oftewel SVBS’77 uit Belt-Schutsloot. Zij komen alsnog bij ons in competitie. Gelukkig wel. En de laatste wedstrijd voor corona wonnen we ook, met 2-1 thuis van Erica’86. We zitten nu weer ingedeeld bij de Friese clubs. Dat bevalt ons toch beter en we gaan een heel bijzonder jaar tegemoet, want we bestaan volgend jaar 100 jaar.”

„Financieel heeft corona er ook bij ons ingehakt, maar we hadden al geld gereserveerd voor het jubileum. We gaan binnenkort bedenken hoe we dat vorm gaan geven. Het zou mooi zijn als we koninklijk bezoek krijgen, maar hoe dan ook: we willen er in ons jubileumjaar écht staan.”

Door de bestuurlijke perikelen was Blokzijl behoorlijk laat met de zoektocht naar een nieuwe trainer. Kees de Jong, de huidige trainer van Steenwijk, had aangegeven na vier seizoenen te willen vertrekken. „Toen we de vacature bekendmaakten, reageerden er eigenlijk alleen trainers zonder diploma. We wisten wel wat voor type trainer we zochten. Iemand die discipline belangrijk vindt. Steeds kwam de naam Roel Boonstra naar voren. Hij is al jaren jeugdtrainer bij ons, is hier hoofdtrainer geweest en heeft veel ervaring. Alleen, ook hij heeft niet de benodigde papieren. We hebben een aantal gesprekken gehad en hij gaat sowieso het voorseizoen doen, dat op 8 augustus begint. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er daarna gaat gebeuren, maar we zijn bezig - ook met de KNVB - om een passende oplossing te zoeken.”

Eén ding is wel zeker. Boonstra krijgt straks een grote selectie onder zijn hoede. „Er zijn vier, vijf spelers die overkomen van de jeugd. We hadden een hele talentvolle Onder 17 lichting, een aantal van hen stroomt nu door. De Onder 15 werd afgelopen seizoen kampioen en wordt nu Onder 17. Verder zijn wat spelers die gestopt waren, weer lid geworden. Ook hadden we een paar jongens die een legeropleiding volgden en niet mochten voetballen in verband met kans op blessures. Ze zijn nu klaar en mogen wel spelen. En wat heel bijzonder is: niemand is weggegaan. We hebben denk ik wel dertig spelers die in aanmerking zouden kunnen komen voor het eerste”, vertelt Van Duijvenvoorde, lichtelijk triomfantelijk.

Groen gras

Het meest bijzondere zijn toch wel de twee aanwinsten van Blokzijl. Eentje is Sil van Veen, die terugkeert van een avontuur bij Reaal Dronten. De ander is een Braziliaan, Marcos. Voluit heeft hij Marcos Vinícius Curci Ferrira. „Hij is 28 jaar, heeft een Italiaans paspoort en komt uit Sao Paulo. Hij werkt bij de Eko-boerderij (De Eerste, red.). Via een teamgenoot die daar werkt, is hij hier gekomen. Toen we hem rondleidden, had hij nog nooit een sproei-installatie gezien en zulk groen gras als bij ons kende hij ook niet. Maar hij is heel serieus, want hij appte mij onlangs dat hij al voetbalschoenen had gekocht.”

Marcos: „Ik ben in maart in Nederland en gekomen en nu ongeveer een maand hier in Blokzijl. Ik heb in Brazilië altijd gevoetbald als middenvelder, maar kan ook op de flanken spelen. Ik ben onder de indruk, heb veel zin om hier te voetballen en ik hoop met mijn ervaring, wat assists en doelpunten de club Blokzijl zo goed mogelijk te helpen.”